Цього дня церква вшановує двох святих Лаврентія Римського. Інші назви свята: "Лаврентій", "Свято мірошника".

10 серпня шанували працівників водяного млина. Селяни несли перший сніп до млина, щоб спекти хліб із борошна нового врожаю. Хліб завжди виходив особливо ароматним та смачним.

На Лаврентія Зорічника ставали червоними ранкові та вечірні зорі. Рибалки чекали на цей день із тривогою, бо могли бути сильні вітри, а рибалити за такої погоди не вдасться. Опівдні вони дивилися на воду і помічали, якщо вода спокійна, то й осінь буде тиха та багата на рибу. А якщо вода покривається брижами і вирує, то рибалка до кінця осені не вдасться через сильні дощі та вітри. Але цей день дуже тихий.

Святого Лаврентія Римського вважають захисником від хвороб очей, йому можна помолитися, щоб вилікував ваші очі, попросити прозріння для сліпих та захисту від пристріту. А дівчата сьогодні мають піти до джерела та набрати води. Якщо нею вдома вмитися, то будуть гарними та здоровими. Її дають попити і людям похилого віку, щоб не хворіли суглоби. Є також традиція збирати росу вранці, є повір'я, що саме у цей день вона особливо цілюща. Нею можна втерти очі літнім, щоб краще бачити, а також люльку з немовлям – від пристріту.

Популярні новини зараз
Українців обвішують навіть під під'їздом: три "базарні" методи обману Статус "дитини війни" та 15 тисяч на місяць: що потрібно робити Це незаконно: чого не можуть робити ТЦК під час перевірки "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником
Показати ще

Якщо у вас з'являються негативні думки, то сьогодні треба прасувати чорних котів. Тварина забере все погане та понесе подалі. Потім погладьте білого котика, щоб прийшли до вашої голови світлі думки.

Ще треба сьогодні витрусити подушки і розкласти їх на лавках, щоб просушити, але головне, щоб ніхто до них не доторкнувся. Інакше він може наврочити власника і того, хто спить на ній. Йому почнуть снитися страшні сни або замучить безсоння.

На Лаврентію можна провести ритуал для щастя. Вийдіть у поле, поки роса ще лежить на землі, знайдіть камінчик з дірочкою, киньте його в киплячу воду і 12 разів скажіть: "Вогонь і вода об'єдналися, пором поділилися. Я в нього камінь опущу, щастя до себе покличу. Ти зі мною живи , нікуди не йди. Потім його треба покласти у червоний кут, через три дні повісити на нитку та носити як браслет чи підвіску.

Щастя, УНІАН
Щастя, УНІАН

Що не можна робити 10 серпня

10 серпня, як і будь-якого іншого дня, церква виступає проти лихослів'я і лайки, пліток і наклепу, заздрощів, жадібності, помсти, розпачу. Не можна відмовляти у допомоги та милостині тому, хто просить.

У народі вважається, що у Лаврентьєв день не можна лінуватися - це до фінансових проблем, а також не варто говорити про свої плани - їм не судилося здійснитися.

До свята Успіння Пресвятої Богородиці продовжується Успенський піст - тим, хто дотримується посту, в цей час не можна їсти продукти тваринного походження.

Нагадаємо про знаки долі та народні прикмети: як зрозуміти, що ангел-охоронець намагається нас попередити.

Раніше ми повідомляли, що діти будуть під сильним захистом Господа: яку молитву повинна знати кожна мама.