16 серпня Кабмін оголосив, що буде створений список усіх українських чоловіків віком від 16 до 60 років, які повинні бути зареєстровані у військовому обліку. Це частина нових правил, які мають спростити та цифровізувати процес обліку військовозобов'язаних.

З 4 квітня набрав чинності новий закон про цифровізацію військового обліку, який передбачає створення єдиного електронного реєстру під назвою «Оберіг». Цей реєстр має збирати інформацію про всіх громадян, які підлягають мобілізації, з різних державних баз даних.

Реєстр військовозобов'язаних "Оберіг", скріншот: Facebook
Реєстр військовозобов'язаних "Оберіг", скріншот: Facebook

Основною метою є точніше обліковувати людей, які можуть бути призвані до армії, а також забезпечити автоматичний обмін даними між реєстрами. Зараз для формування Реєстру «Оберіг» дані надходять від Центральної виборчої комісії, Державної податкової служби та Державної міграційної служби.

Це дозволить перевіряти та оновлювати інформацію про призовників та військовозобов'язаних автоматично. Тепер чоловіки, які перебувають за кордоном і оформлюють українські паспорти, будуть перевірятися через електронну систему «Трембіта», що забезпечить обмін інформацією між різними державними реєстрами.

Перевірка документів на кордоні, скріншот: YouTube
Перевірка документів на кордоні, скріншот: YouTube

Популярні новини зараз
Мобілізованим оголосили важливе нововведення Будуть "чорні" дні та обстріли: тарологиня розповіла про долю українських міст З 1 жовтня платіжки за світло зміняться Всього 300 гривень: українці отримають смішну "подачку" на комуналку
Показати ще

Таким чином, уряд сподівається повністю інтегрувати дані про всіх чоловіків віком від 16 до 60 років і забезпечити ефективний облік, що дозволить контролювати виконання правил військового обліку та мобілізації.

Нагадаємо, стало страшно: солдат-контрактник із 2022 року переховувався від служби

Раніше ми писали про те, що "Той наркоман, той хворий": нардеп пожалівся на "перегиби" ТЦК і сказав, кого будуть шукати

Крім того, Знай.ua повідомляв, нова стратегія мобілізації: в Раді пропонують призивати 20-річних українців