В Україні триває режим військового стану та загальна мобілізація Було прийнято новий закон про мобілізацію, який діє з травня 2024 року, а також запущено додаток "Резерв+".

Але влада вирішила на це не зупинятися і запускає експериментальний проект. Тепер вони мають новий механізм пошуку чоловіків для армії. Про це повідомила на своїй сторінці у Facebook заступниця міністра оборони Катерина Черногоренко.

Резерв+. Фото: скрін youtube
Резерв+. Фото: скрін youtube

Уряд ухвалив постанову про експериментальний проєкт. За її словами, він дозволить автоматично перевіряти та актуалізовувати дані про призовників, військовозобов’язаних і резервістів.

“Дані щодо всіх чоловіків від 16 до 60 буде актуалізовано через реєстри Державної міграційної служби, Мін’юсту та адміністрації Державної прикордонної служби. Це допоможе уникнути ситуацій, коли повістки приходять людям, які померли чи перебувають за ґратами, а також допоможе виправити помилки щодо персональних даних”, – повідомила Катерина Черногоренко.

Популярні новини зараз
Вистачить на ситу старість: яку пенсію нарахують мобілізованим українцям Чоловік захворів на рак через інтим, але ні про що не шкодує: "Я надто багато веселився" В Україні дорожчає "блакитне паливо": що буде з тарифами для населення "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником
Показати ще

Як може працювати це нововведення та що саме зміниться для військовозобов’язаних – про це розповів адвокат Андрій Межирицький.

“Це матиме такий вигляд: паспорти громадян України, як відомо, видає Держміграційна служба. Відповідно коли у людини щось змінюється, наприклад, потрапляє за ґрати, втрачає громадянство або помирає, найдостовірніша інформація про це є у Державної міграційної служби. Найімовірніше, запроваджений механізм, який дозволить двом реєстрам обмінятися інформацією та уникнути в реєстрі “Оберіг” наявності “мертвих душ”, – каже Андрій Межирицький.

Мобілізація, скріншот: YouTube
Мобілізація, скріншот: YouTube

До цього він додає, що реєстри певним чином будуть поєднані для того, щоб працівники ТЦК змогли виявити осіб, яких, наприклад, немає в реєстрі “Оберіг”.

Нагадаємо, що українцям спростили отримання відстрочки від мобілізації: які документи більше не потрібні.

Раніше ми повідомляли, що які типи повісток отримують військовозобов’язані в Україні.