27 серпня за народним календарем відзначається свято Два Пімена (9 вересня – дата за старим стилем).

Також у цей день православні віруючі вшановують пам'ять Преподобних Пимена Великого та Пимена Палестинського.

Два Пімена 27 серпня: традиції свята

У народі на Пимена приходив час збирати горобину. Це було прийнято робити дуже акуратно і лише після того, як ягодами поласують птахи. Наші предки вважали горобину символом родючості, благополуччя та процвітання. Ці дерева часто висаджувалися біля воріт дворових ділянок і навіть біля ганку будинку. Садили горобину та навколо священних місць.

Крім того, на горобині слов'яни ставили квас, її варили в меді, використовували як начинку для пирогів, сушену горобину заварювали разом із трав'яними зборами як вітамінний чай.

Популярні новини зараз
Українців обвішують навіть під під'їздом: три "базарні" методи обману Зима буде без світла: тривожний прогноз Гороскоп на тиждень 16-22 вересня для всіх знаків Зодіаку: небезпеки Водоліїв, блиск Левів та відпочинок Тельців Всього 300 гривень: українці отримають смішну "подачку" на комуналку
Показати ще

Ще цього дня молоді дівчата робили собі горобинні намисто. Така прикраса вважалася потужним жіночим оберегом від пристріту. При цьому намисто лікували безплідність, дарували плодючість, а незаміжнім дівчатам обіцяли швидке весілля. До речі, дуже часто під час весільного обряду на нареченій теж були одягнені горобині намисто.

Також на Пимена традиційно розвішували грона ягід під дахом будинку. Вважалося, що це принесе всім, хто живе в ньому, велике щастя і удачу.

Що не можна робити 27 серпня

27 серпня, як і будь-якого іншого дня, церква не схвалює і виступає проти лайки та агресії, наклепів, пліток, косудження, заздрощів, жадібності, помсти та розпачу. Не можна відмовляти у допомозі нужденним.

У народі цього дня не радять робити великих покупок і свататися - покупки та шлюб можуть бути невдалими. Також не варто давати гроші в борг - їх повернуть не скоро.

Нагадаємо про знаки долі та народні прикмети: як зрозуміти, що ангел-охоронець намагається нас попередити.

Раніше ми повідомляли, що діти будуть під сильним захистом Господа: яку молитву повинна знати кожна мама.