З початком війни та оголошенням загальної мобілізації для багатьох українців виникає безліч запитань щодо їхніх обов’язків перед державою. Чи можуть вас позбавити водійських прав через невиконання обов’язків?

У Міністерстві оборони України пояснили, що самостійно вилучати посвідчення водія військкомати не можуть. Однак це не означає, що ваше право на керування транспортом є абсолютно захищеним. У випадку, якщо військовозобов’язаний ухиляється від виконання своїх обов’язків, ТЦК та СП мають право звернутися до суду з позовом про тимчасове обмеження права на керування транспортним засобом.

Вручення повістки, скріншот: YouTube
Вручення повістки, скріншот: YouTube

Як пояснюють у Міністерстві оборони, рішення суду у таких випадках підлягає негайному виконанню. Це означає, що після винесення судового рішення, водійські права можуть бути обмежені миттєво. Проте існує і важливий нюанс: якщо військовозобов’язаний оновить свої дані і виконає всі необхідні вимоги, його право на керування транспортним засобом може бути відновлене.

Для цього після оновлення даних в обліковій системі, ТЦК та СП мають відправити повідомлення до виконавчої служби, яка і знімає обмеження на керування. Відновлення прав може відбутися вже наступного дня після оновлення інформації.

Популярні новини зараз
Українцям чітко відповіли з приводу індексації пенсій Кому з пенсіонерів виплатять щонайменше 8000 грн Українців закликали виходити на пенсію пізніше – сил вистачить Якщо хочете жити – відмовтеся: три категорії продуктів, що підвищують ризик онкології
Показати ще

Отже, щоб уникнути можливих проблем і не втратити право на керування автомобілем, усім військовозобов’язаним варто дотримуватися законодавчих вимог і слідкувати за оновленням своїх облікових даних. Це дозволить не тільки уникнути судових позовів, а й забезпечити себе від небажаних обмежень у правах.

Нагадаємо, дорога у військо буде закрита: з якими хворобами не візьме ТЦК

Раніше ми розповідали, що повістка надійде поштою: відразу вважатиметься врученою

Також, діагнозів дуже багато: з якими хворобами не забере ТЦК