Директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко попередив українців про можливі значні відключення електроенергії взимку. В інтерв'ю для Еспресо 3 вересня Харченко зазначив, що у випадку сильних морозів, зниження температури до -15 °C і нижче, електропостачання може бути обмежене на 10-14 годин на добу.

Експерт пояснив, що навіть при всіх зусиллях уникнути відключень світла в умовах екстремальних холодів буде неможливо. Якщо ж зима виявиться м’якою, із температурами, близькими до нуля або вище, тривалість обмежень зменшиться до 2-4 годин на добу або навіть менше.

Тарифи на електроенергію / фото: Freepik
Тарифи на електроенергію / фото: Freepik

"Я думаю, що українці до таких обмежень вже серйозно навіть не відносяться", — зазначив Харченко, вказуючи на адаптацію населення до складних умов.

Харченко також висловив занепокоєння щодо потенційно руйнівних сценаріїв для української енергосистеми, які можуть стати реальністю у разі постійних російських обстрілів. За словами експерта, удари по вивідних пристроях атомних станцій, про які активно говорять на російському телебаченні, можуть призвести до критичних наслідків.

Популярні новини зараз
Українців обвішують навіть під під'їздом: три "базарні" методи обману З 1 жовтня платіжки за світло зміняться Головне за 15 вересня: ПриватБанк обмежує карти, ТЦК знатимуть усі, а комуналку хочуть збільшити на 75% Статус "дитини війни" та 15 тисяч на місяць: що потрібно робити
Показати ще

"Негативний сценарій мені дуже важко обговорювати, тому що, на жаль, він дуже болючий," — додав Харченко. У разі реалізації такого сценарію, українці можуть залишитися без електропостачання на одну-дві доби або й більше.

Нагадаємо, якими будуть відключення у разі холодної зими: енергоексперт закликав готуватись

Раніше ми розповідали, що Міненергетики може перебувати під впливом Кремля: нардепка пояснила дії українських чиновників

Також, відключення електрики стануть нестерпними: годин без світла побільшає