Цивільні особи, мобілізовані в Україні, мають право на отримання фінансової допомоги від місцевих органів влади в розмірі від 10 000 до 50 000 гривень.

Розмір допомоги залежить від регіону і визначається відповідно до Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей".

Військовий з бронежилетом
Військовий з бронежилетом

Наприклад, у Києві солдати та контрактники, мобілізовані після 1 грудня 2023 року, отримають по 30 000 гривень. Виплата буде здійснюватися автоматично банківським переказом на зарплатний рахунок військовослужбовця.

У Луцьку військовослужбовці за контрактом у 2024 році отримають 15 000 гривень.

Популярні новини зараз
Прощайте, лоджії та "панельки": як виглядатимуть українські будинки після війни Комуналка б'є по кишенях: за що можуть забрати квартиру у боржників Українцям приготуватися: ЄС запроваджує нові правила в'їзду Всього 300 гривень: українці отримають смішну "подачку" на комуналку
Показати ще

В Івано-Франківську мобілізовані солдати отримають 50 000 грн, якщо воюватимуть на передовій, і 20 000 грн в іншому випадку.

У Львові ті, хто підписує контракт з десантниками або військово-морськими силами, отримують 50 000 грн і 25 000 грн за місцевою програмою соціальної допомоги.

В Одесі з початку 2024 року мобілізованим та контрактникам автоматично виплачують 20 000 гривень.

У Полтаві передбачено 10 000 грн, а в деяких районах області - 50 000 грн.

У Тернополі мобілізованим для участі в бойових діях виплачують 10 000 грн на спорядження.

У Чернігові виплачують 15 000 грн, а внутрішньо переміщеним особам, які проживають у місті більше року, додатково виплачують 20 000 грн.

Наразі у Вінниці виплат немає, але громадяни запропонувало виплачувати 50 000 гривень добровольцям і 30 000 гривень мобілізованим. Якщо цю петицію підтримає достатня кількість людей, мерія розгляне її. Петиція про виплату 30 000 гривень також була подана у місті Лівне. Наразі влада визначає кількість людей, які отримають ці виплати.

У Богодухівській громаді Харківської області кожен мобілізований отримує 50 000 грн., включаючи внутрішньо переміщених осіб, зареєстрованих у регіоні. Сім'ї та батьки зниклих безвісти військовослужбовців також мають право на одноразову виплату у розмірі 10 000 гривень.

Людина тримає військовий квиток в руці
Людина тримає військовий квиток в руці

Ці виплати залежать від місцевих органів влади і не регулюються державою. У разі неотримання виплати мобілізований повинен звернутися до військового комісаріату або органу соціального захисту населення та надати копію паспорта, ідентифікаційного коду, мобілізаційних документів, реквізитів банківського рахунку та особистих даних.

Нагадуємо, військові зможуть заповісти виплати на випадок полону або зникнення.

Вкрай важливі курси "Першої медичної допомоги", особливо у воєний час- детальніше на Знай.ua.

Раніше ми повідомляли, можуть виключити з реєстру, що потрібно перевірити у реєстрі "Оберіг".