Народний депутат Олексій Кучеренко жорстко висловився, як Україна намагається захищати свої енергетичні об'єкти, і чому все пішло не так, як планувалося. Він вважає, що ідея з третім рівнем захисту – це справжній провал, причому не лише ефективності, але й витратами.

В ефірі "Еспресо" Кучеренко пояснив, що йдеться про гігантські бетонні споруди, які за розміром можна порівняти із двома футбольними полями.

Ці "саркофаги" мали укривати підстанції від атак, але кожна така конструкція коштує колосальні 15-20 мільярдів гривень. Щоб побудувати сім таких об'єктів, уже витратили величезні гроші – 20 мільярдів гривень – але жоден досі не закінчено, і, на його думку, взагалі не буде завершено.

енергетика, вітряні генератори
енергетика, вітряні генератори

В Україні застосовували перший та другий рівні захисту, які могли б врятувати трансформатори, але, на думку нардепа, і вони не спрацювали як слід. Наприклад, другий рівень – це невеликі бетонні конструкції над трансформаторами. Хоча їх начебто зробили, але не зважили, що вони не зможуть захистити від касетних боєприпасів.

Популярні новини зараз
Мобілізованим оголосили важливе нововведення ТЦК похвалилися, на скільки мільйонів вдалося "подоїти" ухилянтів Українців обвішують навіть під під'їздом: три "базарні" методи обману Це незаконно: чого не можуть робити ТЦК під час перевірки
Показати ще

Під час атак саме ці боєприпаси пошкодили більшу частину обладнання – металічні кульки розлетілися і вивели з ладу трансформатори та автоматику. Це призвело до того, що країна два тижні залишалася у хаосі, оскільки енергетична система не справлялася.

"За це потрібно розстрілювати того, хто ухвалював рішення в цьому", – сказав Кучеренко.

Обстріл ТЕЦ, пожежа / фото: ДСНС
Обстріл ТЕЦ, пожежа / фото: ДСНС

Але найприкріше, на думку Кучеренка, навіть мішки з піском і металеві сітки, які могли б захистити обладнання від осколків та металевих кульок, не впоралися зі своїм завданням, бо їх погано встановили.

"Я бачив це сам, коли ми були на Харківській підстанції та на інших. По суті, там гроші списали та зробили абсолютну халтуру", – додав він.

Нагадаємо, українцям у квитанціях накидають кіловат: як уникнути переплат

Раніше ми писали про те, що борги наразі не страшні: які категорії українців не залишаться без світла

Крім того, Знай.ua повідомляв, якими будуть відключення у разі холодної зими: енергоексперт закликав готуватися