Кліматологи з'ясували, що тропічні ліси Бразилії почали виділяти більше вуглекислого газу, ніж поглинати.

Вчені б'ють на сполох - "легені планети" почали дихати неправильно. Тропічні ліси Амазонії, які екологи часто називають "легенями планети" ще у 2013 році почали виділяти більше вуглекислого газу, ніж поглинати. Статтю з висновками вчених опублікував науковий журнал Science Advance.

"Тропічні ліси відіграють найважливішу роль в фіксації вуглекислого газу, проте ніхто не намагався точно оцінити, як на цей процес впливають дерева, що ростуть за межами Амазонії. Наші спостереження показали, що обсяг запасеного в них вуглецю поступово зменшується. Це пов'язано як зі зниженням швидкості поглинання СО2, так і з ростом його викидів", - пишуть дослідники.

Амазонські тропічні ліси займають близько 5,5 млн квадратних кілометрів площі та містять в собі 10% вуглецю, запасеного у всіх живих організмах Землі.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Та крім них на території Латинської Америки є багато інших лісових масивів, які так само інтенсивно вирубують, як і ліси Амазонії, однак стан цих лісів майже не вивчено.

Кліматологи та екологи вирішили заповнили цю прогалину в наукових знаннях. Вчені під керівництвом професора Федерального університету Лаврас (Бразилія) Рубенса Мануела дос Сантосапровели дослідження, в ході якого з'ясували, як змінювалася біомаса 32 подібних тропічних лісів Бразилії в проміжку між 1987 і 2020 роком.

Вчених цікавило, як були пов'язані підвищення концентрації СО2 в атмосфері й швидкість набору біомаси, а також те, як інші фактори, в тому числі зменшення рівня опадів, періодичні посухи та вирубки лісів, знижували кількість вуглецю, запасеного в цих лісах.

Як з'ясувалось, приблизно до 2013 року більшість тропічних лісів Бразилії за межами Амазонії більше поглинали вуглекислий газ, ніж виділяли, завдяки чому вони поступово збільшували свою біомасу. Та пізніше все пішло навпаки, і зараз щороку лісу втрачають приблизно по 130 кг вуглецю на кожен гектар площі.

Розрахунки дослідників показують, що головною причиною цих втрат стало зменшення рівня опадів у всіх регіонах Бразилії - щороку він падає приблизно на 10 мм. Також дуже негативно впливають періодичні хвилі спеки та пов'язані з ними посухи.

Нагадаємо, зміни клімату відбувається нерівномірно, в яких країнах очікується посуха

Як повідомляв портал Знай.ua, в Україні кардинально зміниться клімат, екологи б'ють на сполох

Також Знай.ua писав, в Україні прийняли важливий закон про вирубку лісів