Цьогоріч 25 грудня офіційно вихідний день, але суспільство досі не має єдиної думки, в який саме день на столі має бути кутя.

Три роки тому уряд постановив, що 25 грудня - святковий день. Але й 7 січня - ніхто не скасував. В обидві ці дати святкують Різдво Христове. Але за різними календарями. Майже весь світ - за новішим, григоріанським, у грудні. А Україна, Росія, Грузія, Сербія та Єрусалим, хоч світське життя ведуть також за григоріанським, а от церковне - за юліанським, або за старим стилем.

Священники запевняють, що готові до переходу. Нині навіть у деяких православних церквах служби проводять не лише 7 січня, а й 25 грудня.

Але до таких змін не готове українське суспільство. Про це розповів настоятель Православної церкви України Епіфаній.

Він зауважив, що при переході на новий календар крім Різдва на 13 днів треба посунути всі свята. А це означає, наприклад, що Покрова посунеться з 14 жовтня на 1 жовтня. А Святий Миколай до дітлахів приходитиме не 19 грудня, а 6 грудня.

Популярні новини зараз
Номер буде заблоковано: абоненти Lifecell можуть втратити найдорожче Молитися на індексацію не доведеться: українцям підказали, як збільшити пенсію Виїзд з України зміниться 18 березня: які нововведення чекають на всіх вже в понеділок Кого не мобілізують до армії: перелік професій
Показати ще

"Зараз, у наш час, я вважаю, що не потрібно ставити гостро питання переходу на новий календар, бо українське суспільство і так розділене. Коли ми будемо готові, то відповідно це рішення буде прийнято загально церковно", - сказав митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

Нині Різдво за новим або проєвропейським стилем, кажуть церковники, святкують лише чверть українців. І темпи зростання - повільні. Тож щоби перейти на григоріанський календар, можуть знадобитися десятиліття.

Нагадаємо, яким буде новий календар свят у 2021 році

Як повідомляв портал Знай.ua, на Новий Рік в Україну прийде весна

Також Знай.ua писав, як виглядали українські різдвяні листівки 100 років тому