Ефективне навчання це не лише передача теоретичних знань та начитуванням лекцій, як часто відбувається в класичних університетах по всьому світу. А отже, заклади вищої освіти повинні змінитися, щоб відповідати викликам часу.

Авторка одного з найпопулярніших курсів на Coursera Барбара Оуклі, та керівниця відділу Learning Practice компанії EPAM Systems Сандра Логлін поділилися своїм баченням університету майбутнього, пише Освіторія.

День студента 2020
День студента 2020: Facebook

Онлайн-навчання має багато можливостей, проте головний компонент ефективної освіти це вмотивовані студенти. А завдання викладачів — допомогти молодим людям утримувати і розвивати свою мотивацію до освіти. Тому слід прискіпливо контролювати тих, кого ви обираєте чи кого призначають на керівні посади - управлінці, директори та ректори - у країні, місті чи навчальному закладі.

Крім того, дуже часто підручники низької якості. Тому потрібно стежити, щоб підручники дійсно допомагали вчителям викладати краще. А ще потрібно навчати студентів вчитися. Вони повинні володіти методами та інструментами, як робити це ефективно.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Ще одна проблема - навчальні програми університетів дуже відірвані від індустрії та ринку праці. Адже у традиційних університетах професори не працюють у сфері, в якій викладають. А сам підхід до вищої освіти не змінився за останні століття. Компанії витрачають мільярди доларів щороку на перенавчання своїх працівників.

Студенти, скріншот: YouTube
Студенти, скріншот: YouTube

Крім того, більшість університетів навчають через "розказування". Своєю чергою працедавці потребують людей з навичками. Очікується, що до 2030 року 99 % населення планети матиме доступ до інтернету. Водночас зросте кількість дорослих людей, які вже мають роботу, але постійно потребуватимуть пере- та донавчання.

На думку фахівців модель навчання, якої справді потребує сьогодні ринок праці, має шість компонентів:

  • збільшити доступ усіх охочих;
  • мати якомога більше випускників;
  • зменшити вартість навчання;
  • запровадити аgile curriculum — гнучку програму, здатну підлаштовуватися під студента;
  • не начитувати лекції, а навчати студентів через реальні складні проєкти, що вимагають технічних та м’яких навичок;
  • оцінювати не через тести чи письмові роботи, а на основі performance — досягнень у реальних проєктах.

Українські студенти, скріншот: YouTube
Українські студенти, скріншот: YouTube

Нагадаємо, Уляна Супрун застерегла від підступної небезпеки новорічних свят: "Бомбардування і ураган". Уляна Супрун застерегла батьків від однієї з небезпек новорічних свят

Як повідомляв портал "Знай.ua", СБУ схилила голови через загиблих на Донбасі побратимів: найкращі снайпери віддфали життя за Україну. 1 грудня виповнився рік з дня загибелі двох Героїв України

Також "Знай.ua" писав, Супрун застерегла батьків від неминучого: неправильно виховують дітей. Уляна Супрун пояснила, як виховання дитини вплине на її доросле життя