На кінець 2020 року в Україні діють перший і третій рівні пенсійної системи - це солідарна і добровільна накопичувальна. Питання, для яких категорій накопичувальна пенсія стане обов'язковою вже в 2021 році, і коли в Україні пенсії стануть конкурентними?

Про це детально розповів радник міністра соціальної політики України Микола Шамбір, повідомляє телеканал "Дом" в мережі Facebook.

"Пенсія - це похідна заробітної плати. І у нас одні з найнижчих заробітних плат. Якщо ми не маємо заробітної плати - ми не маємо відрахувань до Пенсійного фонду. Це питання і рівня економіки, і тінізації. Велика частина зарплат - в тіні", - сказав Микола Шамбір.

З наступного року змінюється підхід до відрахувань до Пенсійного фонду підприємствами зі шкідливими умовами праці. Їх перелік сортується Кабінетом Міністрів. Вони переходять на обов'язкову накопичувальну систему.

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Реінкарнація "Славути": оновлений ЗАЗ може втерти носа навіть преміальним іномаркам Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються
Показати ще

Пенсіонери, скріншот: YouTube
Пенсіонери, скріншот: YouTube

"Згідно із законодавством, підприємство має відшкодовувати ПФ до досягнення пенсійного віку гроші для виплат, і відбувається ситуація, коли скорочується підприємство: замість 6000 працівників - 300 осіб, - розповів радник міністра. - Зрозуміло, що жодних економічних умов платити ці гроші немає. І виходить, що відшкодовувати ці пенсії доводиться за рахунок бюджету. І ми зараз поміняли цю систему. Внески платитимуть підприємства за той час, коли людина працює. А не потім відшкодовує, коли нікому відшкодовувати".

"Підприємство знає, що йому потрібно або заплатити ці гроші, або покращувати умови праці, виводити ці шкідливі виробництва, витрачати гроші на охорону праці - тоді менше доведеться платити за цю людину і тоді менше людей буде в шкідливих умовах працювати. Це багатогранний підхід. Ми впливаємо на охорону праці, на здоров'я людей і навіть на тривалість життя", - підкреслив Шамбір.

Також він зазначив, що при впровадженні добровільної накопичувальної пенсії вивчили вади і недопрацюванння, а значить - на сьогодні для введення обов'язкової пенсії більше досвіду.

Раніше повідомляли, карантинні виплати та допомога на дітей: у Мінсоцполітики взялися за головні питання для українців.

Як повідомляв Знай.uа, з Нового року в Україні зростуть ціни на продукти, комуналку і транспорт: настільки подорожчає життя.

Знай.uа писав, як отримати субсидію в 2021 році: спрощені правила подачі заяви.