Відомий український педіатр, телеведучий, а також блогер Євген Комаровський вирішив розбавити великий потік своїх медичних порад і постійні відео з відповідями про небезпечний коронавірус з Китаю, цікавими передсвятковими історіями.

Так, Євген Комаровський опублікував історію новорічних іграшок для ялинки. Завдяки легкій інформації можна розслабитися і отримати інтелектуальне задоволення.

Про це стало відомо завдяки новій публікації Євгена Комаровського в мережі Instagram.

Публікація доктора Комаровського, скріншот: Instagram
Публікація доктора Комаровського, скріншот: Instagram

"Дивовижна історія ялинкових прикрас. Смарагдові сережки, корабель Аврора, голуби і навіть... Гагарін! Що об'єднує ці предмети? Всі вони служили прикрасою ялинки! Дослідники кажуть, що до нас традиція наряджати ялинку прийшла з Німеччини в 19 столітті. Дивно, але ялинки в 1840-х роках зазвичай продавалися... в кондитерських! Причому вони стояли у вітринах вже повністю прикрашені!

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою
Показати ще

Спочатку ялинку ставили виключно в заможних будинках. Вбрана ялинка говорила про те, що господарі "справжні європейці" і піднімало їх статус. В середині 19 століття для прикраси ялинки використовувалися крім солодощів, дорогоцінні персні і навіть сережки, а також заморські тканини. Знаменитий юрист А. Ф. Коні описує випадок, коли маленький хлопчик на питання матері: "Хто цей дядько?" про чоловіка з безліччю медалей, відповів:"Я знаю — це ялинка".

ялинка Харкова, фото: Depo.Харків
ялинка Харкова, фото: Depo.Харків

Спочатку ялинкові прикраси несли релігійну тематику. Однак, після революції релігійне значення витісняється ідеологією. Ялинку спочатку забороняють (називаючи символом "буржуазного затишку"). Вчителів змушують проводити "антиялинкові компанії". Наприклад, школярів просять намалювати ялинку, а потім жирно перекреслити зелену красуню.

Улюблену традицію все одно не вдається знищити. Тоді її дозволяють, але тепер це засіб "ідеологічного і морального виховання". Як і іграшки.

ялинка, фото Pxhere
ялинка, фото Pxhere

Наприклад, за планами 1938 року передбачалося випустити ялинкові іграшки такого змісту: танкісти, зв'язківці, міліціонери, кораблі "Аврора", спорт, нові будинки, трамваї, етнографічні іграшки, а також іграшки, що зображують працю колгоспного села (журнал "Игрушка" №7, 1938 р А. Браун-Гербо).

Вбрана новорічна ялинка стала обов'язковою радянською святковою традицією. До цього дня, прикраса будинку до Нового року залишається однією з найулюбленіших традицій. А кожен з нас в серці зберігає найчарівніші спогади про дитяче очікування цього свята. Автор статті: психолог, автор книги "Культтерапія" Надія Железняк @kultterapia. Поділіться, а як ви наряджаєте ялинку? У вас є свої особливі традиції?", - розповідає доктор Комаровський.

Раніше повідомляли, зимова відпустка і канікули 2021: де в Україні можна вичавити максимум з відпочинку, незважаючи на карантин.

Як повідомляв Знай.uа, на хмельничан чекають новорічні тролейбуси, свято наближається: "Чотири маршрути".

Знай.uа писав, чи легальна у вас ялинка? У Держекоінспекції пояснили, як виявити незаконний продаж дерев.