Росіянину загрожують 7 років позбавлення волі, штраф розміром до мільйона рублів (близько 385 тисяч гривень) і конфіскація майна за те, що він вивіз з лісу деревину повалених дерев.

Про це повідомляється у сюжеті програми "Кстати" на російському телеканалі "Че".

Як повідомляє телеканал "Че", щодо селянина Геннадія Толчонкова порушили кримінальну справу за частиною 3 статті 260 КК РФ ("Незаконна рубка лісових насаджень, вчинена в особливо великому розмірі"). Його звинувачують в розкраданні 13 стовбурів дерев.

Наразі чоловік залишився без "знарядь злочину": "Забрали трактор без суду", — розповідає Толчонков. Також у нього забрали й бензопилу.

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів
Показати ще

Правоохоронці ж наполягають, що деревина, яку запасав селянин, не є так званим "валежником" (українські синоніми — хмиз, сушняк, вітролом, вітровал), який дозволяє збирати російське законодавство. Річ у тім, що за словами слідчих, повалені дерева не вважаються "валежником", поки в них не почнеться процес гниття, який зробить деревину непридатною до будь-чого, окрім опалення (та й то далеко не завжди придатною).

Скріншот відео
Скріншот відео

Проблема правничого регулювання збору деревини громадянами не перший рік звертає увагу законодавців. У Російській Федерації декілька разів відхилялися, доопрацьовувалися й знову подавався — аж поки у 2018 році збір "валежника" знову дозволили — але, виявляється, не всім і не завжди.

Варто зазначити, що очистка лісу лежить на відповідальності відповідних лісництв. Повалені дерева заважають проїзду транспорту (у тому числі рятувальної спецтехніки), а також становлять додатковий ризик пожеж.

Цікаво, що як зазначає російський публіцист-анархіст Олексій Цвєтков, увага до "валежника" у Росії є невипадковою. Так, стаття молодого Карла Маркса про збір деревини у лісі й принесла його перу початкову славу, яку він потім використав у своїх політичних і наукових роботах. Цвєтков вбачає особливий символізм у тому, що проблемою "валежника" зайнявся й депутат Держдуми Андрій Ісаєв, який за своє життя встиг деградувати з ліворадикальних поглядів до російського православного консерватизму з його постійним протистоянням заходу. Проте це не заважає члену політради керівної партії "Єдина Росія" мати солідну нерухомість у німецькому Трієрі, рідному місті Маркса — політик обґрунтовує це тим, що в місцевому соборі зберігається безшовний Святий Хітон Ісуса Христа.

Нагадаємо, Чому Росія запровадила санкції проти "Слуг": вдалося встановити справжню причину.

Як повідомляв портал Знай.ua, Громадянин Росії: у мережі показали скільки разів Пальчевський отримував російський паспорт.

Також Знай.ua писав, Забрали Крим і хочуть вкрасти борщ: чому Росія на цьому не зупиниться.