Олександр Бєляєв - кандидат географічних наук, який більше 20 років вів прогноз погоди і не хотів кидати улюблену роботу, навіть коли сильно захворів.

Але все ж важка хвороба все вирішила за нього... Відкрито про рак Бєляєв заговорив лише в 2017 році, коли знав про страшний діагноз вже 6 років. Йому важко давалися ефіри в останні роки, так як після кожного короткого запису йому доводилося лежати. Про це повідомляє видання "Співрозмовник".

Саме рак позбавив життя його дружину і маму, а 20 липня і самого Олександра. 5 січня, йому виповнилося б 72 роки, тому пропонуємо згадати, яким незвичайним людиною він був. Він ріс у родині керівника Брянського автозаводу і працівниці культури, і в дитинстві обожнював грати в солдатиків і читати книги радянського історика Євгена Тарле.

"Так прийшла любов до карт. Потім прийшли подорожі, відкриття нових земель, став збирати марки. Телевізорів тоді не було - марки стали вікном у світ. Розігрував всякі завоювання, відкриття Америки Колумбом. І звичайно, після закінчення школи вступив на географічний факультет МДУ. Природно, манили океани, моря, річки. Ось так і потрапив на кафедру гідрології", — ділився Бєляєв.

Згодом він грав у театрі МДУ і вивчав систему Станіславського та етюди. Далі в Інституті географії РАН він пройшов довгий шлях від простого інженера до заступника директора, зумівши заснувати групу "Меркатор", яка створювала метеорологічну інфографіку для холдингу "Метео-ТВ". На телеканалі НТВ виникла ідея запросити вченого на посаду ведучого "прогнозу погоди" замість професійного диктора, тому на телебачення Олександр Вадимович потрапив випадково. Тоді його кандидатуру схвалив генеральний директор НТВ Олег Добродєєв. Незважаючи на те, що він ніколи не займався викладацькою діяльністю і не мав вченого звання, отримав прізвисько "Професор" "для солідності" в кадрі.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Бєляєв з 1998 року попереджав глядачів про можливі погодні катаклізми. А в подальшому, крім участі в дитячих інтелектуальних телеіграх, пізнавальних програмах і закадровим озвучуванні документального серіалу, з 12 травня по 10 липня 2015 року вів ранкову програму НТВ "Сонячно. Без опадів".

Зі своєю майбутньою дружиною ведучий познайомився на дачі у бабусі у восьмирічному віці. У старших класах у Саші і Ніни спалахнули почуття, далі слід було вступ до МГУ, а дівчина пішла вчитися в архітектурний вуз. Але ця обставина нічого не змінила і в середині 70-х років вони стали батьками Іллі.

"У молодості Ніна була неймовірною красунею, такою і залишається. Але в якийсь момент вона вважала непристойним фарбуватися. Вона таке явище людства, яким можна тільки захоплюватися!", - зазначав Бєляєв про кохану дружину. З часом любов між ними не згасла, але смерть жінки в 2017-му році після довгої боротьби з лейкемією стала важким випробуванням для диктора. Протягом двох років Олександр Вадимович втратив дружину і матір, а коли він несподівано зник з екранів — стало відомо, що сталося щось страшне.

"Зробили комп'ютерну томограму, і ось такий результат. Я навіть кинув палити. І не тому, що це небезпечно для здоров'я, а тому, що я не міг. Тоді мене в буквальному сенсі просто повернули на землю", - розповів він на телепередачі. Диктор переживав за сина, адже виявлення онкологічного захворювання у батьків може бути спадковим, але обстеження не показало пухлинних клітин у Іллі.

Після першої операції Бєляєв схуд на 10 кг і зумів повернутися на НТВ після одного курсу хіміотерапії і місяців реабілітації. "Продовжуйте тримати кулачки. З одного боку, я пережив дворічний термін після онкологічної операції, і це добре. З іншого-боюся рецидивів, але поки Бог милує", — якось говорив він своїм шанувальникам. І в липні минуло року у Олександра Вадимовича підскочив рівень цукру, і в ході екстреного обстеження лікарі виявили п'ятисантиметрову пухлину в прямій кишці.

Далі слідувала чергова операція, йому вирізали пухлину і встановили імплант в районі таза. Але з часом, через кілька тижнів цукор в крові знову сильно підскочив і диктора відвезли в клініку, але незважаючи на старання лікарів, в ніч на 20 липня Бєляєв Олександр Вадимович помер від гіперглікемії.

"Це була дивовижна, життєрадісна людина, яка випромінювала щастя. Я йшов сюди, потрапив під проливний дощ і подумав, що погода Олександра Вадимовича не забуває", — виголосив на прощанні науковий співробітник Інституту географії РАН Дмитро Орєшкін

Нагадаємо, не зумів побороти онкологію: пішов з життя легендарний ведучий Бєляєв

Як повідомляв "Знай.ua", Covid-19 забрав життя автора хітів Елвіса Преслі і Френка Сінатри

Знай.ua писав, зупинилося серце легендарного актора, серіали з ним обожнював весь світ