На сторінці Diaspora.ua у соціальній мережі Facebook, де розповідається про історію та культуру української діаспори, та видатних вихідців з України за кордоном, з'явилася інформація про святкування Різдва в США нашими громадянами.
Цю історію розповіла Яра Матвійчук, а на початку публікації значиться, що в Нью-Джерсі на звернення "Христос народився" жартома можуть відповісти "і добре зробив". Релігійні свята за кордоном українцями відзначаються за своїми національними традиціями, незважаючи на важку роботу, умови проживання та відстань від дому.
Повідомляється, що щорічно перед різдвяними святами іноземці спостерігають за "диваками", які шукають в магазинах пшеницю для куті, білі гриби для капусняка або ж червоний буряк з бобом для вареників.
"На Заході ці продукти можна знайти тільки в спеціалізованих російських магазинах. Серед найпотужніших українських громад у світі - канадська та американська. Українські громади Нью Йорка і Нью Джерсі – наймасовіші в Сполучених Штатах Америки. Мені пощастило відсвяткувати нинішнє Різдво в парафії св. Миколая, що в містечку Пассаїк, штат Нью Джерсі. Особливо дружньою називають громаду віруючих греко-католицької митрополії (української громади РКЦ у містечку немає). Як і в Україні, Різдво тут - сімейне свято. Його найбільше очікують наймолодші і найстарші в сім'ях. Діти сподіваються отримати замовлені Святому Миколаю подарунки, а батьки чекають, що до них з'їдуться їхні чада з різних куточків світу", — йдеться в публікації.

Яра Матвійчук, фото з мережі.
Яра Матвійчук, фото з мережі.

Діаспора також дотримується посту в їжі і поведінці, як і в Україні. В останній день перед Різдвом готується вечеря з 12 страв, але ось в Нью-Джерсі залишилися деякі традиції, які все ж в нашій державі не прижилися — це стосується "маленького різдвяного столу". За часів Другої світової війни і після неї українські родини не могли дозволити собі великі столи через злидні. Готувалися кращі страви і часто змінювалися тарілки, так як страви подавали по черзі.
Зараз так досі відбувається в Нью-Йорку. Спочатку на столі кутя стоїть-варена пшениця з маком і медом. Читається молитва і пропонується спробувати це різдвяне блюдо. Далі на столі з'являється щось більш легке-наприклад, рибна нарізка. Потім з'являється грибна юшка, згодом пісний борщ і так до 12 страви.
"Вечерю сім'я повинна закінчити за кілька годин до урочистої Божої служби в місцевій церкві. Всі переміщаються у вітальню, де під ялинкою кожного чекають гори подарунків від святого Миколая. Не скажу, що українська діаспора живе в розкоші, подарунки переважно прості, але оригінальні. Часто зроблені власноруч. Цікаво, що кожен предмет подарунка упаковують окремо, щоб їх було багато. Подароване жваво обговорюється, всі цілуються, обіймаються, дякують один одному і висловлюють побажання на наступний рік", — йдеться в публікації.
Традиції також припускають наявність картин із зображенням Богдана Хмельницького і Тараса Шевченка в кожному українському домі. Після трапези сімейство відправляється до церкви, де віруючі слухають святкову проповідь, і мають можливість привітати найближчих і знайомих.

Нагадаємо, Різдво 7 січня: чого ні в якому разі не можна робити в Свято

Як повідомляв "Знай.ua", привітання З Різдвом 2021 в прозі: для сім'ї, друзів і колег

Знай.ua писав, колядки, щедрівки та посівання на Різдво 2021: коли посівають і колядують

Популярні новини зараз
Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову "Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще