Дієтолог Світлана Фус на своїй сторінці в соціальній мережі Instagram заговорила про універсальний продукт — буряк.

За словами жінки, цей коренеплід є компонентом багатьох овочевих салатів, оселедця під шубою, вінегрету і основою червоного борщу. Буряк можна варити, фарширувати, тушкувати, маринувати, а також робити з неї желе і солодкі страви. Вона містить безліч поживних речовин, благотворно впливають на здоров'я людини і є широко доступним продуктом.

"На жаль, багато хто недооцінює корисні властивості цього червоного овоча. А шкода. Тому скажу кілька слів про його користь.⁣⁣⠀

💢 Буряк для здорового серця ⁣ ⁣ ⠀
Всі знають, що коли ми очищаємо і нарізаємо буряк, він забарвлює шкіру наших рук в криваво-червоний колір. Робить це пігмент-бетаїн, наявність якого в буряку є великим її перевагою. До речі, на честь буряка він і названий (beet), так як вперше з нього було отримано. Бетаїн-антиоксидант, що захищає організм від вільних радикалів. Він необхідний для нормального протікання багатьох біохімічних процесів. Бетаїн зберігає печінку, бере участь у метаболізмі жирів, впливає на ліпіди крові. А значить, менше ризики серцево-судинних захворювань. Важливо, що ця речовина стійка до нагрівання і зберігає свої властивості у вареному коренеплоді", — зазначила вона в публікації.⁣⁣⠀

Далі Світлана Фус додала, що буряк містить сполуки, що перетворюються в організмі людини в оксид азоту, що допомагає розширювати судини і знижувати кров'яний тиск. А ось вживання продукту дозволить знизити ризик серцевих нападів, інсульту і серцевої недостатності. Буряк рекомендують для профілактики атеросклерозу і гіпертонії.

Популярні новини зараз
Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

💢 Буряк проти втоми.

Антиоксидантні, протизапальні та судинні ефекти, вироблені компонентами буряка, можуть покращити розумову та когнітивну функцію. Цей коренеплід також джерело калію, який допомагає нервам і м'язам нормально функціонувати. Ми повинні пам'ятати, що якщо рівень калію стає занадто низьким, виникає втома, слабкість, м'язові спазми і навіть небезпечні для життя порушення серцевого ритму.

💢 Буряк для нормальної роботи кишечника.

Завдяки високому вмісту харчових волокон буряк позитивно впливає на роботу травної системи, дає відчуття ситості, допомагає посилити перистальтику кишечника, позитивно впливає на бактеріальну флору. Крім того, пектини, які відносять до харчових волокон, є природним сорбентом важких металів, наприклад, свинцю.

💢 Буряк для вагітних.

Буряк містить фолієву кислоту, яка необхідна всім жінкам дітородного віку і особливо вагітним. Вона повинна бути в достатній кількості в їх раціоні, так як допомагає запобігти дефекти розвитку нервової трубки плода і знижує ризик передчасних пологів.

💢 Буряк від застуди.

Флавоноїди, що знаходяться в буряку, надають антибактеріальну дію. Тому сік цього коренеплоду закопують в ніс при нежиті або використовують для полоскання горла при ангіні, ларингіті і фарингіті.

💢 Скільки можна включати в раціон?

Найголовніше дотримуватися різноманітності в харчуванні. Не слід всі овочі замінювати буряком. Але 3-4 рази на тиждень використання буряка в різних стравах буде збагачувати ваш організм корисними речовинами. Робіть розумний вибір на користь збільшення кількості і різноманітності овочів у вашому раціоні. Оскільки харчування безпосередньо впливає на ваше здоров'я.

Нагадаємо, часник і імбир проти застуди: дієтолог заговорила про їх особливості

Як повідомляв "Знай.ua", Супрун розкрила симптоми і способи лікування гастриту: "Порції алкоголю"

Знай.ua писав, невідомі властивості українського сала: ці секрети знали справжні козаки і ніколи не хворіли