Згідно з принципами пенсійної реформи 2023 року, українці зможуть отримувати "другу" пенсію — вона виплачуватиметься з відкладених працівниками коштів, якими особа зможе розпоряджатися з 60-річного віку.

Однак наразі ці зміни знаходяться лише на стадії законопроєктів — насамперед, №2683.

Система таких внесків має за основу й вклад роботодавця: людина відкладає мінімум 1% від свого доходу (за бажання може і більше), підприємство ж додає до цієї суми кошти, розраховані за формулою +1% (тобто якщо людина відкладає 1%, то роботодавець – мінімум 2%).

Для того, щоб забезпечити функціонування системи, голова уряду Денис Шмигаль вимагає, щоб в 2023 році було виділено 2% від ЄСВ і 2% від податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) пенсійних відкладень.

Раніше міністерка соціальної політики Марина Лазебна прокоментувала можливу роль недержавних заощаджувальних організацій у пенсійній системі.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін В українців залишилося кілька годин: дзеркальна дата 24.04.2024 допоможе вам виконати бажане, правила
Показати ще

"Звичайно, ці недержавні пенсійні фонди очікують на якісного регулятора. Вони хочуть, щоб із ними Національна комісія з цінних паперів і фондового ринку працювала. Вони навіть готові на посилення вимог. Тому що, коли я з ними зустрічалася, я в них запитала: а ви готові бути суб’єктом другого рівня, забирати кошти людей вже з обов’язкового рівня і ними оперувати? Вони кажуть: так. Я кажу: ви розумієте, що ми для вас посилимо вимоги? Тому що це обов’язково держава гарантує захист цих активів. А вони кажуть: так. Тобто вони хочуть, щоб був введений другий рівень, щоб вони були суб’єктами цієї системи", – заявила Лазебна в ефірі "Радіо свобода".

Нагадаємо, Пенсії тепер видаватимуть централізовано: яких змін очікувати одержувачам соцвиплат

Як повідомляв Знай.ua, бюджет на 2021 рік, якими будуть зарплати, ціни та державний борг України.

Також Знай.ua писав, що Лазебна розповіла, як розподілять пенсії в 2021 році, чого чекати, якщо вам 65, 75 і 80 років.