Українська дитяча письменниця та палка захисниця української мови Лариса Ніцой поділилася порадами щодо того, як ізолювати хворих на COVID-19 рідних так, щоб не заразитися. Сама вона вже доглядала і свою маму, і свого сина — але змогла уникнути інфекції.

Відповідний запис вона розмістила на своїй сторінці у соціальній мережі "Фейсбук".

Варто зазначити, що заходи, до яких вдалася Ніцой можуть здатися дещо надмірними, оскільки вони набагато більш детальні, ніж цього вимагають світові медичні організації.

"Отже, ізоляція хворого, дистанція, маски, антисептики – все це працює. Але лише, якщо ви дисципліновані. Постійно щось пшикати, протирати, окремо мити посуд хворого, обробляти його, носити їжу під двері, забирати брудний і мити окремою мочалкою, зберігати окремо, знову обробляти антисептиком, викидати сміття в окремий щільно закритий контейнер, ще багато чого робити в перчатках і масці – все це дуже муторно і обридливо.

Окрім того, ви повинні мати неабияку силу волі. Навіть, якщо вам повезло в житті і ваші домочадці мають всі свої кімнати і окрему кімнату для хворого, ще й окремий туалет (це ще краще) будьте готові, що на енний день сидіння в ізоляції ваш хворий завиє: «Випустіть мене». І отут потрібна буде ваша сила волі. Не посваритися «ти хочеш нас усіх заразити» Не махнути рукою на всі ваші уже пророблені санітарні заходи й не сказати: «Іди куди хочеш».

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію
Показати ще

Треба бути готовим до того, щоб «вигуляти» хворого, бо ж справді, дуба можна врізати в 4 стінах. Але як вигуляти так, щоб потім інші не підхопили загубленого вірусу", - стверджує мовна активістка.

Лариса Ніцой, скріншот відео
Лариса Ніцой, скріншот відео

Список практичних рекомендацій по уникненню зараження від Лариси Ніцой такий:

1. При перших недомаганнях - ізолювала хворого в його кімнаті.

2. Під дверима хворого я постелила килимок і постійно його змочувала антисептиком. Якщо у вас паркет – постеліть під килимок целофан (сміттєвий пакет).

3. Під дверима на тацю чи на стілець поставила антисептик. Нащо?

4. Якщо хворий вийде в туалет, йому спочатку прийдеться витерти ноги об антисептик, щоб ногами не нести вірусів з кімнати по квартирі, а також, обробити руки антисептиком, щоб не начіпляти на ручки дверей вірусів.

5. Хворий повинен виходити в масці.

6. Усі інші мешканці не повинні йому зустрічатися на дорозі. Краще всього їм поховатися по своїх кімнатах.

7. Після того, як хворий «пройшовся» - витерти ручки дверей серветкою з антисептиком, омити антисептиком туалет, протерти антисептиком підлогу-маршрут хворого.

8. Квартиру після такої «прогулянки» треба провітрити. Зробити вологе прибирання з антисептиком. Лише після цього випускати здорових з їхніх кімнат.

9. Відокремити посуд хворого. Відокремити й миючі засоби з мочалкою. Мити посуд окремо від здорових окремою мочалкою в окремій раковині. Немає окремої раковини? Мити після всіх іншою мочалкою, обробляти раковину й мочалку добре антисептиком.

10. Посуд хворого крім миття, теж обробляти антисептиком.

11. Антисептики повинні бути на кухні, в туалеті, у ванній, біля вихідних дверей, біля дверей хворого.

12. Їжу приносити хворому під двері на стільчик. Забирати брудний посуд так само під дверима.

13. Все робити в перчатках і масці. Обробляти антисептиком краще перчатки, ніж голі руки, бо облізуть. Руки обробляти потім один раз. А сто разів руки в перчатках.

14. Якщо хворий потіє - одяг не кидати в прання разом з одягом інших членів родини. Краще складати його в пакет в перчатках і масці) і винести на днів 4 в гараж, на балкон… туди, де ви не ходите, щоб віруси «здохли». Після цього попрати одяг в машинці, окремо від вашого одягу. З пакету витягати білизну теж в перчатках і в масці. Все треба робити в перчатках і масці.

15. Машинку потім можна прополоскати з дезінфектором, або прокрутити на високій температурі.

16. Постійно спілкуйтеся з хворим. Але по телефону.

17. Купила вимірювач кисню (пульсоксиметр — ред.), який одягається на палець. Постійно моніторила рівень кисню в легенях хворого. Якщо позначка впала нижче 93 – уже бийте тривогу. 91- ваш хворий повинен бути в лікарні.

18. Купила тонометр. У ковідних дуже падає тиск, навіть у гіпертоніків. Треба слідкувати за тиском.

19. Дзвоніть лікареві. Але це зовсім інша історія. До моєї мами лікар приходила додому.

Дезінфекція і дистанція вас врятують. Для профілактики пийте те, що лікар пропише. Я ковтала вранці на тщесерце ложку дрібно нарізаного часнику, не жувала, і запивала великою кількістю води. Якщо у хворого височезна, більше 38 температура, не збивається, і кисню 91 – ваш хворий повинен бути в лікарні. Про лікування питайте у своїх лікарів. Я лиш описала, що робити, щоб не заразитися. Це можливо.

Здоров’я усім у новому році. Бережіть себе. Ви потрібні для розбудови успішної України.

Раніше повідомляли, захисниця мови Ніцой показала, де можна "зловити кайф": "Вся Україна повинна бути такою".

Знай.uа писав, Ніцой розповіла про сльози, викликані знущаннями: "Ми що, бомжихи?".