Для історії Османської імперії Хюррем-султан стала винятковою фігурою. Вона увійшла в історію не просто як кохана дружина одного з найсильніших падишахів, Сулеймана, а й сама стала могутньою правителькою, якій вдалося "перекроїти" під себе безліч законів.

Хюррем, скріншот: YouTube
Хюррем, скріншот: YouTube

Для цього Хюррем довелося порушити вікові традиції. Будь-кого іншого на її місці чекала б смерть. Але завдяки любові і підтримці Сулеймана, ці "витівки" легко сходили їй з рук. Навіть у серіалі" Величне століття " показано, як витончено Хюррем вдалося обійти найсуворіші закони.

Вона мала народити Сулейману одного сина, а вона народила п'ять. Отримала свободу, стала першою дружиною Султана, не маючи при цьому знатного походження, відкрила свій вакф, а крім того, їй було дозволено жити в покоях падишаха.

Хюррем, скріншот відео
Хюррем, скріншот відео

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин
Показати ще

Про привілеї, які мала Хюррем, не могли мріяти ні сестри повелителя, ні його власна мати. Але були і менш очевидні порушення, які також показані в серіалі. І мало того, що султанша ніяк за це не була покарана, навпаки — від цього вона тільки сильніше зблизилася зі своїм могутнім чоловіком, усунула потенційну конкурентку і придбала ще більш високе становище в гаремі.

Перший такий випадок стався відразу ж після того, як Хюррем народила шехзаде Мехмета. Султан повернувся зі свого першого походу, коли дружина була вже на останньому місяці. Він покликав її до себе, але хальвета як такого у них не було. Але падишах багато місяців провів без близькості з жінкою, саме тоді до нього відправили Гюльніхаль-хатун.

Мер'єм Узерлі в ролі Хюррем, скрін з відео
Мер'єм Узерлі в ролі Хюррем, скрін з відео


Хюррем про це не знала, але здогадувалася, що незабаром до падишаха відправлять іншу наложницю. Тоді через пару тижнів після пологів вона сама зібралася до султана на хальвет. Незважаючи на те, що Нігяр-калфа сильно протестувала, розповідаючи що згідно з правилами близькість Хюррем з чоловіком може відновитися тільки через 40 днів після пологів. Султанша махнула на це рукою і все одно пішла до коханого - від цього вони стали тільки ближче, а суперницю Гюльніхаль-хатун Хюррем вистежила і відправила в лазарет. Другий випадок стався через кілька років. До столиці прибув художник Лука і за наказом Ібрагіма почав писати портрет султана. Але це був не звичайний портрет-на ньому Сулейман був з Хюррем. І це друге порушення. До того якщо і писалися портрети султанів, то без жінок.

В цей же раз поруч з султаном була жінка - і не велика Валіде і не Хасекі-султан і мати старшого шехзаде, а проста наложниця. Зважившись на спільний портрет з Хюррем, Сулейман показав всьому гарему – хто тут головна жінка і кому належить його серце.

Нагадавши, зірка" чудового століття " Мер'єм Узерлі повернулася до ролі Хюррем, фанати застигли в очікуванні.

Як повідомляв Знай. ua, відчайдушний вчинок Хюррем вразив султана Сулеймана до глибин душі, любов була занадто сильною.

Також Знай. ua писав, що Турецька Роксолана, як Хюррем захопила султана Сулеймана і його рідню в полон.