Найвідоміший лікар України, педіатр і терапевт доктор Євген Комаровський відповів на питання, яке хвилює багатьох батьків. На офіційному сайті лікаря в розділі" Питання-відповідь", мама дитини поцікавилася, чи не зашкодить часте промивання дитячого носа фізіологічним розчином природному імунітету.

І дійсно, ситуація складається дещо суперечлива. З одного боку, Комаровський рекомендував постійно тримати слизову носа вологою, відповідно-часто промивати носові ходи фізіологічним розчином. Але з іншого боку, таким чином можна змити природну слиз, яка захищає дихальні шляхи, тим самим затримуючи потрапляння в організм вірусів, бактерій і алергенів.

Комаровський сказав, що у всьому потрібна помірність. Він навів українську народну приказку" що занадто, то не здраво " і зазначив, що якщо літрами заливати дитині в ніс фізрозчин і робити це тричі на день, то природно, це зашкодить імунітету.

Євген Комаровський, фото YouTube
Євген Комаровський, фото YouTube

“насправді ніхто вас не просить займатися саме промиванням носа. Йдеться про те, щоб зволожувати слизові оболонки носа, якщо вони пересихають. А коли вони пересихають? Коли ви не можете забезпечити правильні параметри повітря-нормальну температуру і вологість. Тому я завжди рекомендую не капати або промивати ніс, а створювати такі умови, при яких слизова не буде пересихати. Для цього потрібно думати про термометр і гігрометр, побутових зволожувачах і регуляторах на батареї. Якщо немає грошей на Зволожувачі, то принаймні забезпечте часте миття підлоги, покладіть вологі рушники на батареї. Якщо дитина буде спати в теплій піжамі в кімнаті з температурою 18-20 градусів і вологістю 40-60%, то його не треба буде мучити промиваннями носа", - відповів Комаровський.

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

За його словами, якщо раз на дві-три години закопувати дитині в кожну ніздрю по три-чотири крапельки фізрозчину, то захисний слиз не вимиється.

Нагадаємо, Комаровський дав головну пораду майбутнім татам під час вагітності дружини

Як повідомляв Знай.uа, Комаровський розповів, яким тестам на коронавірус можна вірити.

Також Знай.uа писав, що Комаровський зізнався, що він приховує від українців.