З початку пандемії діти і підлітки виявилися заручниками складних життєвих обставин і самотності. Підтримку таким дітям і підліткам надають психологи мобільної бригади психосоціальної допомоги. Її співробітниця Марина вже збилася з рахунку, скільки дзвінків вона і її колеги отримали з початку карантину.

Про це передає UNICEF Ukraine.

"Просто шквал дзвінків. Сварки в сім'ї, насильство, самотність людей похилого віку і підлітків - це все наслідки самоізоляції"— - розповідає Марина, яка працює у складі мобільної бригади вже п'ять років.

Самоізоляція стала справжнім каталізатором конфліктів і причиною зростання числа випадків сімейного насильства в усьому світі.

Від початку пандемії коронавірусу та впровадження карантину мобільні бригади почали працювати на сході України за підтримки дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та уряду США, збільшивши час роботи та розширивши географію прийому дзвінків. За даними ЮНІСЕФ, в Україні рівень насильства з початку року зріс втричі, а кількість випадків насильства насильства над дітьми в два рази.

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

За словами психолога, до них стали частіше звертатися за допомогою діти і підлітки, які страждають на карантині без спілкування і під тиском дистанційного навчання.

Одного разу Марина отримала в неробочий час дзвінок від 15-річної Валі, яка втекла з дому. Соцпрацівник почула в трубці: "я нікому не потрібна, мені дуже боляче".

фото: UNICEF
фото: UNICEF

Проблеми в сім'ї 15-річної Валі з Костянтинівки почалися з тих пір, як її мама привела додому нового чоловіка. У зв'язку з карантином жінка втратила роботу продавщиці, і вся сім'я опинилася в ізоляції в двокімнатній квартирі. Мама Валі почала випивати і сваритися з дочкою.

Але головною загрозою в сім'ї був вітчим, який в стані алкогольного сп'яніння ображав дівчину, погрожував їй і кілька разів, коли мами не було вдома, чіплявся до Валі.

При цьому, підліток неодноразово намагалася поговорити з мамою і заслужити її уваги. Але мати стала цуратися дівчинки і звинувачувати, що вона заважає її особистому щастю.

Через нестерпну атмосферу в сім'ї у дівчини почалися конфлікти з однолітками, психосоматичні розлади і все частіше виникало бажання піти з дому. Ситуацію загострювала ще й пандемія і агресивний вітчим, який продовжував зловживати алкоголем і домагатися дівчини.

Під час чергової сварки Валя втекла до подруги. Номер мобільної бригади дівчині дала мама її подруги, які її прихистили. І цей дзвінок врятував стосунки в сім'ї Валі.

домашнє насильство, фото Pxhere
домашнє насильство, фото Pxhere

Спочатку психологиня дала їй час виплакатися, потім, заспокоюючи дівчину, разом з нею правильно дихала. Вони разом довго розбиралися в проблемі, обговорювали варіанти її вирішення. Наступного дня вранці Марина отримала від Валі повідомлення зі смайликом-сердечком: "я подумала. Спасибі вам, я повернулася додому".

Вдома Валя ще раз поговорила з матір'ю, розповіла їй про домагання вітчима, і жінка повірила дочці. Вона розійшлася з агресивним чоловіком і з часом перестала вживати алкоголь.

Зараз мобільна бригада продовжує працювати з дівчиною і з її мамою, яка пішла на контакт з психологами. На щастя, жінка вже знайшла роботу і їхні стосунки з дочкою налагоджуються.

Психологічний клімат в сім'ї дівчини покращився. Сама Валя, прагнучи до змін у житті, зробила нову зачіску, почала більше часу приділяти навчанню і плануванню майбутнього.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше У Львові рятуватимуть побитих білорусів, які втекли від Лукашенка

Як повідомляє портал «Знай.иа» Єфросиніна з топ-моделями заговорила про домашнє насильство: як піти від тирана

Також «Знай.иа " писав, що Українці злякалися за Олену Зеленську: "Тема насильства не легка для мене"