Переселенці в Україні мають право на адресну грошову допомогу, однак у разі втрати роботи, на думку Управління з соціального захисту населення (УСЗН), особа втрачає право на отримання таких виплат.

Фахівці системи Безоплатна правова допомога (БПД) довели, що такий висновок є незаконним. Про це пише Регіональний центр з надання БВПД у Донецькій та Запорізькій областях на своїй фейсбук-сторінці.

"Пан Геннадій разом з сім’єю у 2015 році наважився переїхати з окупованої Ясинуватої в м.Дружківка, що на Донеччині. Влаштувався на роботу, винайняв житло та оформив щомісячну адресну грошову допомогу для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг («переселенські виплати»), яку вчасно поновлював.", - йдеться у повідомленні.

соцвиплати
соцвиплати

Як повідомляється, у 2018 році, при черговому зверненні до (УСЗН) з заявою про подовження переселенських виплат, Геннадій отримав відмову. Її пояснили тим, що при перевірці його особистої справи було встановлено, що чоловік не працює з квітня 2017 року. На додаток, УСЗН нарахував борг у сумі 3977,04 грн, які чоловік був вимушений повернути в бюджет.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

Сам чоловік запевняє, що повідомляв про своє звільнення. Проте, у цій ситуації він вирішив повернути надмірно виплачені кошти і розраховував на відновлення виплати адресної допомоги після працевлаштування.

"Причиною переплати є, зазвичай, не вчасне повідомлення УСЗН про зміну обставин, які впливають на виплату переселенських коштів... Якщо працездатний громадянин фактично не працює, протягом двох місяців з дня призначення виплати грошової допомоги, її розмір для працездатних членів сім’ї на наступні два місяці зменшується на 50 відсотків, а на наступний період - припиняється." - зазначає юристка Інна Куракіна. Інна Куракіна

соцвиплати
соцвиплати

Згодом, влаштувавшись на роботу, пан Геннадій знову звернувся до УСЗН з заявою про призначення переселенських виплат. Однак, знову отримав відмову. На думку УСЗН, оскільки чоловік працездатного віку, фактично не працював протягом двох місяців з дня призначення виплати грошової допомоги, то більше не має права на отримання грошової допомоги і отримає таке право тільки після втрати працездатності, тобто встановлення інвалідності чи досягнення пенсійного віку.

За допомогою пан Геннадій, звернувся до Дружківського бюро правової допомоги Краматорського місцевого центру. Фахівчиня Інна Куракіна, в судовому порядку, допомогла повернути адресну грошову допомогу та відстояти соціальне право чоловіка.

"Порядком передбачено, що призначення адресної допомоги особам, які тимчасово не працювали протягом двох і більше місяців не призначається лише на наступні шість місяців, при цьому на сьогодні, чинним законодавством не встановлено заборони на призначення адресної грошової допомоги через період у разі відсутності обставин, які були підставою для припинення виплат. Отже, законних підстав для відмови в призначенні грошової допомоги в УСЗН не було, з чим суд і погодився." – повідомила, Інна Куракіна. Інна Куракіна

Центр зайнятості, кадр з відео
Центр зайнятості, кадр з відео

Як зазначається, вже в листопаді 2020 рішення суду було виконане. УСЗН виплатив чоловіку донараховану адресну грошову допомогу у сумі 5 304 гривень та автоматично продовжив виплати на наступний шестимісячний строк. Фахівчиня у таких випадках радить використати Повідомлення про відмову у призначенні соціальних виплат підставою для оскарження рішення та підготувати адміністративний позов.

Скріншот: facebook.com/donetsk.zaporizhzhya.legalaid.zp.ua
Скріншот: facebook.com/donetsk.zaporizhzhya.legalaid.zp.ua

Скріншот: facebook.com/donetsk.zaporizhzhya.legalaid.zp.ua
Скріншот: facebook.com/donetsk.zaporizhzhya.legalaid.zp.ua

Нагадаємо, безстрашний воїн ЗСУ отримав "бойове хрещення" просто на День Незалежності: "Ціла батарея артилерії...". Він вважає, що це справа для справжніх чоловіків.

Як повідомляв портал "Знай.ua", учні повернуться у школи ще не скоро: Степанов назвав причину. Максим Степанов пояснив, чому не можна завчасно повернути оффлайн-навчання у школах

Також "Знай.ua" писав, малозабезпечені сім'ї благають Зеленського про допомогу, втомились від космічних цін і тарифів: "Нахабно здерти з людей". Володимира Зеленського просять підвищити соціальну допомогу багатодітним сім'ям