На Донбасі в районі проведення ООС працює мобільна група психологічної підтримки, яка може прибути до бійців не лише у пункт постійної їхньої дислокації, а й на будь-яку позицію.

До складу цього мобільного центру входять військовий психолог та капелан. Салон пересувного центру обладнаний таким чином, щоб створити умови для фізичного та психологічного відновлення і разом з тим забезпечити затишну і безпечну атмосферу під час психологічної роботи.

Про те, як працює мобільна група психологічної підтримки, розповіли в штабі ООС.

Щоб дістатися до кожного бійця угруповання Нацгвардії в ОТУ "Північ", які цілодобово несуть службу в районі проведення ООС, мобільному центру психологічної підготовки довелось проїхати через чисельні взводні опорні пункти та блокпости, подолати кількасот кілометрів доріг Донеччини та Луганщини.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

"Дуже важливою є спільна та злагоджена робота капелана та психолога, адже ми є тими, до кого в будь-який час звертаються військовослужбовці з питаннями особистого характеру. Вони повинні бути впевненими, що отримають допомогу та підтримку, а це є запорукою того, що кожен з них зможе віднайти та активізувати власні ресурси для подолання усіх викликів, які пред’являє щодня військова служба з її навантаженням - як фізичним, так і психологічним", - розповіла майор Оксана Овсієнко, психолог групи морально-психологічного забезпечення.

Під час зустрічі з хлопцями, Оксана Овсієнко провела психологічну діагностику бійців, визначаючи, хто з них отримав психологічний травматизм під час виконання службово-бойових завдань та надала допомогу тим гвардійцям, які її потребували.

Бійці щоденно несуть службу на об’єктах у бронежилетах, що призводить до неприємних наслідків: починає боліти шия, плечі чи спина.

Щоб зняти чи хоча б полегшити це фізичне та психологічне напруження, потрібно виконувати спеціальні прийоми з дихальних технік, психогімнастики, медитації тощо.

Завдяки мобільному центру кожен гвардієць особисто спробував ці вправи, крім того, бійці попрактикувались надавати подібну допомогу своїм побратимам.

"Ці навички допоможуть завжди бути у тонусі, а головне, що цю вправу можна виконувати самостійно, допомагаючи один одному", - розповіла психологиня.

Не кожна людина може словами висловити свої турбування, тому з бійцями провели спеціальне заняття, на якому хм запропонували намалювати перше, що спаде на думку. І вже за цими малюнками психолог діагностувала те, з чим можна працювати, про що військовослужбовець не хоче або не може сказати.

Паралельно з психологом для задоволення духовних потреб гвардійців працює капелан.

Отець Діонісій, військовий священник угруповання НГУ в ОТУ "Північ" пояснив, що поза тим, що майже у кожному місці, де несуть службу гвардійці, є невеличкий молитовний куточок, куди вони можуть прийти та помолитися, бійці потребують і більш кваліфікованої духовної підтримки.

Нагадаємо, кіборг, який вижив після бійні за Донецький аеропорт, розповів правду

Як повідомляв портал Знай.ua, хоробрим українським воїнам вручили відзнаки командування ООС

Також Знай.ua писав, воїни ЗСУ у День Соборності зворушливо звернулися до українців