Нардепам не вистачило 7 місяців для чіткого "укомплектування"

Проект Закону про народовладдя через всеукраїнський референдум № 3612 висів "у повітрі" ще з початку літа 2020 року. За основу даний законопроект був прийнятий у червні, а сьогодні відбулося його друге повернення - питання знову дійшло до сесійної зали. Втім, саме це ледь не призвело до масштабної сварки. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Верховна Рада - фото Знай.ua
Верховна Рада - фото Знай.ua

Масове "Ні" і правка Дмитра Разумкова

Попри 7-місячний строк для "апгрейду" і внесення пропозицій, розгляд документу ледь не призвів до скандалу.

Абсолютна більшість представників політичних фракцій і депутатських груп виступили категорично проти затвердження "демократичного" Проекту Закону.

"За майбутнє", "Голос", "Європейська солідарність", ОПЗЖ – до списку долучилися і представники фракції "Батьківщина".

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Верховна Рада - фото Знай.ua
Верховна Рада - фото Знай.ua

"За цим законом провести референдум народ не зможе ніколи. Це нереалістично по тим процедурам, які ви прописали. Навіть Венеціанська комісія сказала виключити з закону електронне голосування, тому що це прямий шлях до фальсифікацій. Я вже не говорю про те, як тут прописано підведення результатів референдуму, де ніхто не буде впливати на ці результати – це безконтрольно абсолютно. Це – імітація народовладдя", - зазначила Юлія Тимошенко, наполягаючи на перегляді положень документу.

Як підкреслила політик, ще одним "мінусом" є прописане в документі обмеження – до 1 січня 2022 року прямо заборонено Законом вводити право вето на прийняті владою закони.

Юлія Тимошенко - скріншот
Юлія Тимошенко - скріншот

До речі, новий образ Юлії Тимошенко українці активно обговорюють в соцмережах. Дехто відверто заявляє про схожість Юлії Тимошенко з українською актрисою Ольгою Сумською.

Образ Юлії Тимошенко - скріншот
Образ Юлії Тимошенко - скріншот

Голова Парламенту Дмитро Разумков теж запропонував певні зміни.

"Законопроект нам пропонує фактично заморожувати ресурси кожного року для проведення референдуму. Ми не знаємо, чи він буде, чи не буде. Станом на сьогодні, в історії нашої держави було 2 референдуми і, за оцінками Мінфіну, це буде складати близько 2 млрд грн щороку. При чому, 1 грудня вони будуть розподілятися – ми не розуміємо куди. Тому є пропозиція змінити формулювання", - підкреслив Голова Верховної Ради України.

Дмитро Разумков - фото Знай.ua
Дмитро Разумков - фото Знай.ua

Хто ініціює та як діятиме?

Саме правка Дмитра Разумкова стала всього однією з кількох підтриманих в сесійній залі, а десятки запропонованих поправок не набрали достатньої кількості голосів.

А кінцевий результат голосування за Проект Закону про народовладдя через всеукраїнський референдум у другому читанні і в цілому все ж переважив кількістю "за" – загальна позначка голосів сягнула позначки у 255.

Всеукраїнський референдум, голосування - скріншот
Всеукраїнський референдум, голосування - скріншот

Як зазначено в положення самого законопроекту № 3612, розпочинається процес проведення референдуму наступного ж дня після опублікування або відповідного Указу президента, або відповідної постанови Верховної Ради.

Всеукраїнський референдум, проект Закону - скріншот
Всеукраїнський референдум, проект Закону - скріншот

Даний проект закону ще з літа активно обговорюють і експерти.

"Референдум не є самодостатнім процесом прийняття цього рішення, а є кінцевим етапом дуже довгої процедури, яка відповідає міжнародним стандартам. Має бути міжнародна угода, ратифікацію про яку має прийняти Парламент і лише після того закон про ратифікацію виноситься на схвалення всеукраїнського референдуму ", – відзначила співголова Ради Коаліції Реанімаційний Пакет Реформ Юлія Кириченко в ході тематичної пресконференції.

Місцеві вибори, голосування - фото з Фейсбук
Місцеві вибори, голосування - фото з Фейсбук

Одним з різновидів виділено всеукраїнський референдум за народною ініціативою. А проголошується він на вимогу не менше 3 млн громадян України.

Всеукраїнський референдум, проект Закону - скріншот
Всеукраїнський референдум, проект Закону - скріншот

На розгляді цього питання, власне, і завершився перший пленарний день Верховної Ради.

Які питання парламентарі ще розглядатимуть цього тижня та про подальший розвиток подій в країні, читайте на порталі Знай.ua.