У березні в Україні підвищать пенсії. Розмір виплати може збільшитися максимум на 11%. Кому чекати збільшення, а кому ні розповідає журналіст Катерина Котенкова для Знай.uа.

По-перше, підвищать розрахунковий розмір середньої зарплати за три роки, на підставі якої рахується пенсія. По-друге, при цьому підвищувати будуть тільки розрахунковий розмір. Тобто без урахування надбавок за сверхстаж, доплат для окремих категорій і т.д.

Кого не торкнеться підвищення?

Тих, хто за формулою заробив на пенсію, розмір якої менше 11% від мінімальної, і тих, хто зараз отримує максимальну пенсію.

Чому на 11%?

Це пов'язано зі збільшенням показника середньої зарплати на 50% від інфляції за минулий рік і на 50% від темпів зростання зарплати за минулі три роки. Тому підвищення не торкнеться багатьох категорій населення.

Популярні новини зараз
Залишилось два дні: українців попереджають востаннє Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Але раніше в уряді говорили про те, що в 2021 році заплановано кілька підвищень пенсій. Крім весни, перерахунок буде зроблений влітку і взимку. Тому є ймовірність того, що вони торкнуться всіх категорій пенсіонерів без винятку. Але істотних збільшень чекати не варто.

Як будуть підвищувати пенсію в 2021 році?

З 1 січня мінімальна пенсія підвищилася з 2100 грн до 2400 грн.

З 1 березня буде індексація пенсій. Її параметри визначать в лютому, оскільки індекс, на який будуть підвищувати пенсію, вважається 50% зростання за попередній рік заробітної плати в країні і інфляції.

У квітні відбудеться автоматичний перерахунок пенсій для працюючих пенсіонерів.

У липні підвищать виплати пенсіонерам 75 років, які мають стаж 20 років (для жінок) і 25 років (для чоловіків) – на 400 грн. Це підвищення стосуватиметься 1 млн пенсіонерів.

У липні також буде підвищено прожитковий мінімум. В Україні перерахують всі надбавки до пенсій, всі понаднормові надбавки за стаж.

І в грудні буде підвищення прожиткового мінімуму, що теж призведе до збільшення пенсій.

Але вже в наступному році українці можуть масово залишитися без пенсій. Якщо не буде потрібного стажу – доведеться працювати до 63 або 65 років.

Відповідно до закону «Про загальнообов'язкове пенсійне страхування», вже з 2022 року на пенсію зможуть вийти тільки ті українці, які мають не менше 29 років стажу.

Зараз жорсткість правил більшість українців на собі не відчули, але вже через два роки, коли в 60 років пенсію отримуватимуть лише ті, у кого є 30 років стажу, цю норму не зможе виконати левова частка працюючих. Згідно з розрахунками Мінсоцполітики, в 2028 році приблизно половина всіх 60-річних отримувати пенсію не будуть через брак робочого стажу.

Уже в цьому році для того, щоб в 60 років вийти на пенсію, потрібно мінімум 28 років стажу.

Якщо ж уже зараз немає потрібного стажу на що можна розраховувати?

У Міністерстві соціальної політики розповіли, що соціальні виплати зможуть отримати ті українці, які встигли їх документально оформити до кінця 2020 року. Оформлення таких документів в 2021 році вже неможливо, тому розраховувати на якісь виплати без необхідної кількості стажу не потрібно.

Крім того, тих людей, які вже отримують соціальну пенсію або отримали ствердну відповідь на її нарахування, нововведення не торкнуться. Вони будуть отримувати матеріальну допомогу від держави, як і отримували її раніше.

Крім того, такі люди можуть подавати свої документи на оформлення субсидій, якщо у них є на це всі підстави. На сьогодні в Україні заплановано перевірку тих українців, які вже отримують субсидію, з метою виявлення порушень.

Також Шмигаль обіцяє вже в цьому році запустити накопичувальну пенсійну реформу. На цьому ж наполягає і Міністерство соціальної політики. У разі її запуску українцям доведеться платити додатковий внесок на пенсії або забиратимуть частину податку на доходи фізосіб (2%) і частину Єдиного соцвнеску (2%).

Скільки ж обіцяють в разі впровадження накопичувальної пенсії?

При виплаті в 400 грн в місяць розмір «другої» пенсії може бути також близько 400 грн, розповідає старший науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень Лідія Ткаченко. Щоб отримувати пенсію 20 років, в ідеалі відкладати потрібно в два рази довше. Тоді можна було б розраховувати на виплату в розмірі 800 грн.

Нагадаємо, Знай.ua повідомляв, що Катерина Котенкова розповіла, яких тарифів очікувати українцям найближчим часом.

Раніше українцям показали, як заощадити і не боятися драконівських платіжок.