Мирний партизанський рух набирає обертів в Бірмі (Республіка М'янма) після військового перевороту. Зараз в соціальних мережах множаться заклики до мирного вираження незгоди з діями військових.

Про це стало відомо завдяки повідомленню журналіста видання RFI в Бангкоку Кароля Ізу.

У групі під назвою "Рух громадянської непокори" до ранку, 3 лютого, перебували 150 тисяч осіб. Ініціаторами створення руху стали співробітники державних медичних установ. Вони оголосили про те, що з середи, 3 лютого, почнуть страйк на знак протесту проти дій військових, які захопили владу.

Медики Бірми, фото: AFP
Медики Бірми, фото: AFP

Персонал близько 40 лікарень в найбільших містах Бірми заявив про намір підтримати страйк. Також у соцмережах ініціативу підтримують студенти та молоді жителі Бірми. Організатори акції сподіваються, що незабаром до них приєднаються представники інших професійних сфер.

Популярні новини зараз
Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня "Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів
Показати ще

Повідомляється, що жителі Бірми також мають намір щодня о 20 годині вечора визирати у вікна або виходити на балкони і стукати по металевих каструлях і ковшах. Такий ритуал зазвичай проводиться бірманцям для вигнання демонів, проте цього разу він став способом висловити незгоду з присутністю військових при владі.

Протести в Бірмі, фото: AFP
Протести в Бірмі, фото: AFP

Нагадаємо, що в понеділок, 1 лютого, в Бірмі військове командування оголосило надзвичайний стан терміном на рік, повідомивши про перехід всієї повноти державної влади в руки головнокомандувача збройними силами Мін Аун Хлаіна. Свої дії військові пояснили необхідністю збереження "стабільності" в країні після парламентських виборів, що пройшли в листопаді.

Військові відмовилися визнавати результати голосування і звинуватили виборчком і уряд у фальсифікаціях. На 1 лютого було намічено перше засідання парламенту в новому складі. Аун Сан Су Чжі було затримано, як і президента Він Мин та інших членів політичного керівництва країни.

Міжнародне співтовариство рішуче засудило переворот в Бірмі. Євросоюз закликав "відновити демократичний процес" в країні, а генеральний секретар ООН Антоніу Гуттеріш назвав дії військових "серйозним ударом по демократичних реформах" в країні.

Раніше повідомляли, затриманий президент і прем'єр-міністр: військові влаштували державний переворот.

Як повідомляв Знай.uа, на бік протестувальників стала армія-військові погрожують взяти штурмом резиденцію президента.

Знай.uа писав, президент-втікач думав балотуватися знову? Влада прийняла радикальне рішення.