В Україні мають намір змінити підхід до розрахунку соціальних виплат. Нововведення торкнеться близько 180 різних виплат і зборів. На даний момент вони прив'язані до прожиткового мінімуму.

Тепер замість прожиткового мінімуму хочуть використовувати нові величини. Це стосується, наприклад, надбавок, підвищень, додаткової пенсії, пенсії за особливі заслуги і так далі.

Кабінет Міністрів затвердив і вніс до Верховної Ради низку законопроектів, які мають намір змінити підхід до розрахунку прожиткового мінімуму.

В уряді пропонують ввести спеціальні базові величини для розрахунку так званих "не основних" соцвиплат. Окремо - для соціальних виплат дітям, окремо-дорослим, окремо - для грошових платежів і стягнень, а також для адміністративних зборів. Таким чином, розмір неосновних соцвиплат не змінюватиметься у разі підвищення прожиткового мінімуму.

Згідно законодавчому формулюванню, прожитковий мінімум-це вартісна оцінка споживчого кошика, що включає мінімальні набори продуктів харчування і непродовольчих товарів і послуг, необхідних для збереження здоров'я і життя людини. Відповідно до закону про держбюджет-2021, загальний показник прожиткового мінімуму на 1 січня 2021 року становить 2189 гривень, з 1 липня — 2294 гривні, з 1 грудня — 2393 грн.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

У нинішньому ж вигляді, за його словами, дана ініціатива виглядає як чергова спроба заощадити на соцвиплатах. "Всі ці базові величини були придумані для того, щоб заощадити на інших соціальних виплатах, коли буде підніматися прожитковий мінімум. Іншої логіки в цьому я не бачу. Та її і немає", - міркує Скаршевський.

Раніше ми повідомляли, українцю не допомогли ніякі довідки про стаж і робота на пенсії для підвищення виплат, нарахували мізер

Як повідомляв "Знай.uа", Етапи реєстрації на ЗНО-2021: абітурієнтам назвали офіційні дати та важливу схему.

Також "Знай.uа" писав, що українські пенсіонери отримують копійки: в ПФУ назвали середній розмір виплат.