З 1 січня в Україні діє новий санітарний регламент для закладів середньої освіти. Зокрема, він передбачає сучасні норми щодо облаштування шкіл, а також якості харчування.

Таким чином, встановлено загальні вимоги до організації харчування дітей в закладах освіти, а також перелік харчових продуктів, які заборонено реалізовувати у шкільних буфетах та у торговельних апаратах, розміщених у закладах освіти.

Шкільна їдальня, фото: кадр з відео
Шкільна їдальня, фото: кадр з відео

Зокрема, у буфетах та автоматах заборонили продавати:

  • кондитерські вироби;
  • солодкі зернові продукти, що містять понад 10 г цукру на 100 г продукту;
  • вироби з кремом;
  • морозиво;
  • м'ясні та рибні продукти промислового виробництва (ковбаси, сосиски, рибні консерви);
  • непастеризоване молоко;
  • непастеризовані соки, солодкі газовані та енергетичні напої;
  • каву та кавові напої.
Водночас шкільне харчування має стати більш здоровим і різноманітним. Документом встановлено групи харчових продуктів, які повинні бути в щоденному шкільному раціоні учнів. Мова йде про злакові, овочі, молочні продукти. Для учнів раз на тиждень обов’язково має готуватися риба та подаватися фрукти та ягоди.

"Регламентом встановлено вимоги до харчових продуктів та готових страв, що можуть пропонуватись дітям. Наприклад, передбачено низку обмежень за вмістом солі, цукру та жиру з урахуванням сучасних тенденцій щодо здорового харчування та рекомендацій ВООЗ", - пояснив головний санітарний лікар Віктор Ляшко. Віктор Ляшко

Популярні новини зараз
Закочуйте рукави – ще доведеться попрацювати: кого з українців не відпустять на пенсію у 2024 році Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Продукти, які заборонено продавати у школах, Держпродспоживслужба
Продукти, які заборонено продавати у школах, Держпродспоживслужба

Нагадаємо, котли та плити стали "жерти" вдвічі більше газу, українцям не по кишені: "Немає грошей на найнеобхідніше!". Українці скаржаться на суттєве погіршення якості газу.

Як повідомляв портал "Знай.ua", вчорашній випускник лейтенант "Хмара" опинився на передовій під носом в окупантів: "Готові відбити ворожу атаку". Лейтенант Дмитро "Хмара" лише пів року тому закінчив навчання

Також "Знай.ua" писав, що українці просять про субсидії для всього населення країни: "В кого дохід, не перевищує 50 тисяч гривень". Українці просять призначити субсидії всьому населенню країни.