11 лютого у православ'ї почитають пам'ять святого Лаврентія, єпископа Туровського. Чоловік, був монахом Києво-Печерської Лаври (його мощі зараз зберігаються у Ближніх печерах), а тепер є людським заступником — зокрема йому моляться за захист від злого ока та за зцілення від офтальмологічних хвороб. Однак у народі цей день має дурну славу дня нечистої сили, дня відьом і чаклунів, коли вони бродять світом — тому на нього слід бути особливо обачним.

Ще з опівночі нечиста сила особливо лютує — тому так важливо було зранку піти до церкви. За повір'ям, відьми виходили в цей день, щоб зіпсувати і зробити безплідною землю на полях і городі, навести порчу на людину. Для цього вони робили спеціальні заломи сухої трави — той, хто через незнання або необережності зріже такий залом, важко захворіє або помре. Щоб захистити себе від відьом, потрібно було у напрямку чотирьох частин світу або у чотирьох кутках хати увіткнути в землю чортополох.

Чортополох, фото з вільних джерел
Чортополох, фото з вільних джерел

Святому Лаврентію молилися люди, у яких були проблеми з очима — вважалося, що Лаврентій може поліпшити зір, зцілити від сліпоти і різних хвороб, які тепер в компетенції офтальмологів. Також Лаврентію молилися про вигнання бісів і про позбавлення від пристріту.

У цей день краще не брати до рук гострих предметів або поводитися з ними дуже обережно.

Популярні новини зараз
Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Хоча це й не пісний день, люди утримувалися від м'яса, щоб захистити душу від бісів — а ось рибу їсти можна.

Нагадаємо, нумерологічний прогноз на рік Бика за датою народження, що приготувала тобі доля в 2021-му.

Як повідомляв "Знай.uа", дівчина здійснює дивні обряди на перехрестях, місцеві в жаху.

Також "Знай.uа" писав, що містичні Карпати "ожили" на столітніх фото, як розважалися і працювали гуцули в серці гір.