За останні десятиліття обсяги виробництва гречки в Україні скоротилися в 4,6 рази, до 104 тисячі тонн. Про це повідомила аналітик Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Світлана Литвин, передає прес-служба агропромислового об'єднання.

Водночас Україна входить до рейтингу найбільших світових виробників та імпортерів даної культури. За даними минулого року наша країна була третьою у виробництві та четвертою в імпорті.

Причиною падіння виробництва послужила сформована культура споживання гречки в Україні. Так, аграрії почали займатися вирощуванням більш рентабельних і орієнтованих на експорт продуктів (пшениця, кукурудза, соняшник тощо).

"Тим більше, що серйозну конкуренцію їм становить дешевша за ціною гречка виробництва Російської Федерації", - заявила Литвин.

гречана крупа, фото Pixabay
гречана крупа, фото Pixabay

Популярні новини зараз
Обличчя заросло волоссям: 26-річна африканка раптово перестала голитися і отримала вау-ефект Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Варто уточнити, що в 2020 році найбільшим імпортером гречки в Україну була Росія з часткою в 42% від загального імпорту в грошовому вираженні. При цьому російська ціна була на 19% менше середньої вартості поставки всіх інших постачальників.

"Однак за попередніми оцінками, в 2020 році обсяги виробництва гречки на 22% перевищують аналогічний показник попереднього року, що дозволить частково скоротити імпортні поставки в 2021 році", – вказується в повідомленні УКАБ.

За підсумками минулого року стрімкіше дорожчав цукор – майже на 46,2%, також більш ніж на третину зросла вартість гречаної крупи. При цьому найбільше за рік впала в ціні цибуля – майже на 43%.

Нагадаємо, в українських тортах знайшли небезпечний інгредієнт.

Як повідомляв портал Знай.uа, в Україні різко підскочила ціна на картоплю.

Також портал Знай.uа писав, що на українців навесні чекає суттєве подорожчання продуктів.