За останні десятиліття обсяги виробництва гречки в Україні скоротилися в 4,6 рази, до 104 тисячі тонн. Про це повідомила аналітик Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Світлана Литвин,
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяВодночас Україна входить до рейтингу найбільших світових виробників та імпортерів даної культури. За даними минулого року наша країна була третьою у виробництві та четвертою в імпорті.
Причиною падіння виробництва послужила сформована культура споживання гречки в Україні. Так, аграрії почали займатися вирощуванням більш рентабельних і орієнтованих на експорт продуктів (пшениця, кукурудза, соняшник тощо).
"Тим більше, що серйозну конкуренцію їм становить дешевша за ціною гречка виробництва Російської Федерації", - заявила Литвин.
Варто уточнити, що в 2020 році найбільшим імпортером гречки в Україну була Росія з часткою в 42% від загального імпорту в грошовому вираженні. При цьому російська ціна була на 19% менше середньої вартості поставки всіх інших постачальників.
"Однак за попередніми оцінками, в 2020 році обсяги виробництва гречки на 22% перевищують аналогічний показник попереднього року, що дозволить частково скоротити імпортні поставки в 2021 році", – вказується в повідомленні УКАБ.
За підсумками минулого року стрімкіше дорожчав цукор – майже на 46,2%, також більш ніж на третину зросла вартість гречаної крупи. При цьому найбільше за рік впала в ціні цибуля – майже на 43%.
Нагадаємо, в українських тортах знайшли небезпечний інгредієнт.
Як повідомляв портал Знай.uа, в Україні різко підскочила ціна на картоплю.
Також портал Знай.uа писав, що на українців навесні чекає суттєве подорожчання продуктів.