Законопроект прийнято в першому читанні

В ході сьогоднішнього пленарного засідання Верховної Ради парламентарі майже одноголосно підтримали Проект Закону України "Про приватну детективну діяльність". На даний час цей вид послуг в Україні на законодавчому рівні досі не був визначений. Цей же Закон дозволить легалізувати приватну детективну діяльність. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Верховна Рада - фото rada.gov.ua
Верховна Рада - фото rada.gov.ua

Дає можливості суспільству та "звільняє поліцію"

"За" затвердження законопроекту Про приватну детективну діяльність № 3010 віддали голоси 334 нардепи.

"Цей законопроект відповідає сьогоднішнім потребам на ринку детективних послуг, які поки що є законодавчо неврегульованими. У значній кількості країн світу приватна детективна діяльність визнана на державному рівні. Наявність такого інституту збільшує можливості участі суспільства в боротьбі з правопорушеннями і разом з тим звільняє поліцію від необхідності виконання багатьох незначних і не властивих їм функцій", - зазначає один з ініціаторів Проекту Закону № 3010 народний депутат України Микола Галушко.

Верховна Рада, Руслан Стефанчук - фото ВРУ
Верховна Рада, Руслан Стефанчук - фото ВРУ

Популярні новини зараз
Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову
Показати ще

Як відзначив нардеп, на сьогоднішній день в Україні налічується близько 2000 приватних детективів та відповідних агентств.

"Члени Комітету погодилися з необхідністю легалізації інституту приватних детективів. У більшості країн ЄС вже наявне спеціальне Законодавство, яке регулює приватну детективну діяльність. Комітет ухвалив рішення рекомендувати Парламенту законопроект 3010 прийняти в першому читанні за основу", - підкреслила заступник голови Комітету з питань правоохоронної діяльності Галина Михайлюк.

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

Хто може замовляти та як контролюватиметься?

Замовниками приватних детективних послуг можуть бути як фізичні, так і юридичні особи – окрім органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

Положення даного законопроекту передбачають низку критеріїв і для замовників, і для самих агенств.

Законопроект 3010 - скріншот
Законопроект 3010 - скріншот

Як зазначено в положеннях документу, професійна підготовка приватних детективів в Україні здійснюється на рівні вищої освіти у декількох закладах вищої освіти.

Приватний детектив - фото Pixabay
Приватний детектив - фото Pixabay

Перевірити "сищиків" можна буде в базі Єдиного реєстру суб'єктів приватної детективної діяльності.

Сюди вноситиметься номер і дата видачі свідоцтва про право на зайняття приватною детективною діяльністю, найменування і місцезнаходження детективного агентства. А також інформація про зупинення або припинення права на зайняття.

На підготовчий період Кабміну даватиметься 3 місяці. Та до офіційного старту перехідної кампанії Парламент має розглянути Проект Закону № 3010 у другому читанні.

Також Знай.ua писав, що для водіїв машин і яхт затвердили нові космічні штрафи – список заборон і повноважень копів.