Платіжки за тепло можуть стати менше. Про це розповів експерт, аналітик ГО "Антикорупційний штаб" Родіон Хомяков Дивись.info

Фахівець розповів, що в Україні зараз діє дві програми з енергоефективності. Перша з 2014 року – "Теплі кредити». Друга "Енергодом" більш сучасна і увійшла в стрій кілька років тому. Її впроваджує Фонд енергоефективності.

Програма "Енергодім": для кого вона

На програму енергоефективності "Енергодом" виділено понад 2,5 мільярда гривень. І зараз вона є в пріоритетах. Кошти на неї надходять з Державного Фонду енергоефективності та від донорів-Європейського Союзу та Німеччини. І спрямована вона лише на ОСББ. ЄС компенсує різні витрати, які йдуть на енергоефективність.

Опалення, скріншот: YouTube
Опалення, скріншот: YouTube

Популярні новини зараз
Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Нещодавно перший будинок в Одесі закінчив повний процес модернізації за цією програмою, хоча самі кредити почали видавати в кінці 2019 року. Але там досить довгий процес оформлення документації, він триває близько року-півтора, щоб пройти всі процедури. Ще з 2019 почали прийматися заявки, і тільки зараз спрацювали перші чотири приклади успішної повної модернізації. Загалом станом на лютий Фонд енергоефективності отримав 380 заявок від ОСББ на участь у програмі "Енергодім" на суму близько 2,8 млрд грн, з яких 1,94 млрд грн має компенсувати Фонд

За програмою ОСББ мешканці, які хочуть долучитися до програми, можуть обрати один із двох пакетів термомодернізації: перший-легкий, а другий – комплексний.

Перший пакет спрямований на поліпшення теплового пункту. Він складається з відносно недорогих заходів енергоефективності з високим рівнем окупності інвестицій (перш за все модернізація інженерних систем будівлі: установка лічильника теплової енергії, установка індивідуального теплового пункту, Заміна котла, теплоізоляція або заміна трубопроводів та ін). Це більш базові речі.

Комплексний пакет включає в себе всі заходи легкого пакету (якщо вони не були впроваджені раніше), а також утеплення стін, даху, горища, підвалу, заміна або ремонт зовнішніх дверей, вікон і балконів в місцях загального користування.

Раніше ми повідомляли, кінець опалювального сезону, в Мінсоцполітики розповіли, на які субсидії розраховувати українцям в 2021 році.

Як повідомляв "Знай.uа", українці з бойлерами отримали платіжки за гарячу воду з космічними сумами.

Також "Знай.uа" писав, що як не платити за опалення, якщо в квартирі холодно, інструкція для українців.