А от "пакет захисту" громадян Білорусі, які, в наслідок останніх подій, вирішать перечекати їх в Україні, призвів до протистояння в лавах Парламенту. Зараз у Верховній Раді зареєстровано два абсолютно протилежних Проекти Постанови.

Зеленський і Лукашенко під час форуму регіонів України та Білорусі у Житомирі, жовтень 2019 року
Зеленський і Лукашенко під час форуму регіонів України та Білорусі у Житомирі, жовтень 2019 року

Робота для біженців з Білорусі – "за" і "проти"

Кілька місяців тому у Верховній Раді був зареєстрований Проект Постанови про звернення до Кабміну та Державної міграційної служби України щодо надання тимчасового захисту громадянам Республіки Білорусь, які масово вимушені шукати захисту в Україні внаслідок політичних переслідувань в Республіці Білорусь. Його ініціаторами стали близько 20 нардепів.

Верховна Рада, підтримка громадян Білорусі - скріншот з відео
Верховна Рада, підтримка громадян Білорусі - скріншот з відео

"Попри те, що результати виборів не були визнані Європейським Союзом, Сполученим Королівством, Канадою та низкою інших держав, а Європейський Союз та деякі інші держави вже застосували санкції щодо посадових осіб Республіки Білорусь, відповідальних за насильство, репресії та фальсифікацію результатів волевиявлення, Лукашенко О.Г. продовжує вважати себе демократично обраним главою держави і придушувати будь-які форми протесту проти результатів спотвореного народного волевиявлення", - йдеться в пояснювальній записці Проекту Постанови № 4143.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Законопроект 4143 - скріншот
Законопроект 4143 - скріншот

"За неофіційними джерелами, мова йде не про десятки, а сотні людей. Більшість громадян Республіки Білорусь прибувають в Україну, не вимагаючи надання притулку у зв'язку зі складністю та тривалістю його отримання, очікуючи покращення ситуації в Республіці Білорусь. Їхнє перебування в Україні обмежується строком 90 днів, а доступ до ринку праці відсутній. Ціль та завдання проекту – надати громадянам Республіки Білорусь можливість отримання роботи в Україні на строк, на який надано тимчасовий захист", - зазначають співавтори поданого Проекту Постанови.

Протести у Білорусі, фото: youtube
Протести у Білорусі, фото: youtube

Але сьогодні, 22 лютого, в Верховній Раді був зареєстрований абсолютно протилежний Проект Постанови про відхилення № 4143 – № 4143/П.

Його ініціатором став голова профільного Комітету ВРУ – Дмитро Лубінець.

Мова йде про Комітет з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин.

Законопроект 4143/П - скріншот
Законопроект 4143/П - скріншот

Обґрунтовується це відсутністю напливу громадян із сусідньої Білорусі.

Як зазначено у пояснювальній записці № 4143/П, Державна міграційна служба і Адміністрація Державної прикордонної служби не спостерігають зростання чисельності громадян Республіки Білорусь, які перетинають кордон нашої держави та виявляють намір отримати захист в Україні.

Протести у Білорусі, фото: youtube
Протести у Білорусі, фото: youtube

"За інформацією Державної прикордонної служби, в період з вересня по жовтень 2020 року на територію України в'їхало 58 750, виїхало 61 298 громадян Республіки Білорусь. За інформацією територіальних органів ДМС, протягом серпня - листопада 2020 року із заявою про визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту, звернулось 15 громадян Республіки Білорусь", - йдеться в документі.

Законопроект 4143/П - скріншот
Законопроект 4143/П - скріншот

Та поки ані Проект Постанови № 4143, ані її "антипод" № 4143/П в сесійній залі Парламенту не розглядався.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.