У 2021 році 25 лютого виповнюється 150 років з Дня народження поетеси та драматургині Лариси Петрівни Косач-Квітки - Лесі Українки.

Леся Українка багато подорожувала, щиро любила та була хорошим другом. Її твори та персонажі глибокі й у них можна віднайти частинку самої Лесі. Проте, далеко не кожен українець про це знає, адже її звикли бачити крізь призму стереотипів.

Леся Українка, фото: instagram.com/mkip_ukraine
Леся Українка, фото: instagram.com/mkip_ukraine

Леся Українка з мамою Ольгою Косач (Олена Пчілка)
Леся Українка з мамою Ольгою Косач (Олена Пчілка)

Видане до 150-річчя з дня народження Лесі Українки повне зібрання творів, уперше дасть змогу прочитати її тексти без цензурних спотворень. То ж протягом цього ювілейного року в усіх є можливість відкрити та закохатись у Лесю наново.

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

СРСР роками формував її спрощений образ. Саме тому багато наших земляків сприймають її лише як "хворобливу поетесу". Насправді ж її постать надзвичайно різностороння. Леся Українка багато подорожувала, спілкувалася з друзями по всьому світу. Водночас зараз багато українців навіть не знають її справжнього імені.

Радянська цензура пильно продовжувала справу цензури царської, забороняючи твори письменниці. Зокрема, до її так званого повного видання не увійшли драма "Бояриня" та стаття "Винниченко".

Нагадаємо, українські школярі осучаснили Лесю Українку: тепер читає реп. Учні підтримали ініціативу Міністерства освіти

Як повідомляв портал "Знай.ua", Леся Українка в 21 сторіччі: Катя Осадча натхненно прочитала вірш видатної поетеси. Катя Осадча взяла участь у проєкті до 150-річчя від дня народження Лесі Українки

Також "Знай.ua" писав, що українці вимагають прирівняти гривню до євро: "Жебраки і вимирають". Люди хочуть прирівняти гривню до євро з метою подолання економічної нерівності