В Україні здавна перед приходом весни святкують Масляну. Проте, традиція їсти млинці під час святкувань не зовсім українська.

Традиційне свято Масляна або Масляниця припадає на останній тиждень перед Великоднім постом. Цей період зазвичай асоціюється з млинцями. Проте, як виявилося, історично для українців під час святкувань млинці не були властивими. Історію свята розповідає фольклористка Дар'я Анцибор, пише ВВС.

За словами фольклористки, цей звичай прийшов на територію України з Росії. У давнину значно популярнішими на Масляну були традиційні вареники. Адже вони історично є більш популярною ритуальною стравою для українців. І саме тому стали головним атрибутом Масляної.

Масляна, кадр з відео
Масляна, кадр з відео

Готували вареники з нагоди Масляної в останній тиждень перед постом. Найпопулярнішими були вареники з сиром, запечені зі сметаною та маслом. І хоча млинці на території України їли також, все ж у святкове меню українців на Масляну вони ввійшли через вплив Росії.

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Російський формат святкування намагались популяризувати також у великих українських містах. У часи Радянського Союзу Масляну спершу заборонили, але згодом у 60-х традицію гулянь разом з млинцями повернули.

Фахівчиня зауважує, що традиція їсти млинці напередодні посту є також у США, Великій Британії, Канаді, Новій Зеландії, Австралії та Ірландії. Наприклад, британці вже понад пів століття влаштовують "перегони з млинцями". Згідно з правилами, потрібно пробігти приблизно 400 метрів, одночасно підкидаючи млинець на сковорідці.

Масляна, фото: Unian
Масляна, фото: Unian

Нагадаємо, українці складатимуть іспит на знання мови: кому доведеться підтвердити свій рівень. Українцям доведеться скласти іспит на знання мови

Як повідомляв портал "Знай.ua", Масляна у 2021 році: головні заборони і прикмети свята. У цей день випікали млинці, спалювали опудало і готувалися до зустрічі весни.

Також "Знай.ua" писав, що найкращі рецепти млинців на Масляну: класичні, сирні і на кефірі. Цьогоріч з 8 по 14 березня українці відзначатимуть Масляну — одне з найяскравіших і найсмачніших свят.