Новий законопроект передбачає низку серйозних змін у системі мобілізації, військового обліку та служби у ЗСУ. У світлі зростаючої загрози з боку Росії та її прагнення до окупації нових територій було запропоновано ще кілька важливих змін. Отже, що нам чекати?

Однією з перших важливих змін є зменшення призовного віку з 27 років до 25 років . Це означає, що молоді люди підлягатимуть призову на службу до ЗСУ у молодшому віці.

Українська армія (ЗСУ)
Українська армія (ЗСУ)

Крім цього, пропонується скасувати систему термінової служби та звільнити призовників у запас, а натомість запровадити базову загальновійськову підготовку для громадян віком від 18 до 25 років.

Запропоновано також встановити розмір грошового забезпечення не нижче 20 тисяч гривень, а за військового стану додаткова винагорода коливатиметься від 30 до 100 тисяч гривень.

Популярні новини зараз
Посилення мобілізації в Україні: як позбавлятимуть прав ухилянтів Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар" Діставайте велосипеди: перевізники готуються підняти ціни на проїзд відразу на третину Українці отримають кошти на оздоровлення: названо необхідну умову
Показати ще

Запропонований законопроект також включає низку заходів щодо покарання за ухилення від військової служби. У разі, якщо військовозобов'язані або резервісти не виконують своїх обов'язків, суд може ухвалити рішення щодо застосування низки обмежень.

Призов в армію, скрін з відео
Призов в армію, скрін з відео

Серед таких обмежень можуть бути:

  • тимчасова заборона на виїзд за кордон,
  • тимчасове обмеження на право керування особистим транспортом,
  • накладення арешту на кошти та інші цінності громадянина.

Проте, за словами народного депутата "Слуги Народу" Федора Вениславського, норму про арешт може бути виключено із законопроекту.

У документі також приділено увагу питанню відпусток для військовослужбовців. Передбачається забезпечення ними не менше 15 днів поспіль основної відпустки, а також до 90 днів додаткової оплачуваної відпустки без поділу на частини для тих, хто вирішить продовжити службу після полону.

армія України
армія України

Розглядається можливість демобілізації як після 36 місяців безперервної служби в армії, так і навіть після 18 місяців.

Також у законопроекті передбачається, що працівники категорій "Б" та "В" складуть 50% від загальної кількості військовозобов'язаних у певному органі.

Голови міських та селищних рад, а також представники територіальних громад матимуть пріоритетне право на броню. При цьому громадяни, які обіймають посади в органах місцевого самоврядування, також становитимуть 50% від загальної кількості військовозобов'язаних.

Нагадаємо, зайва вага може перешкодити мобілізації: з яким ожирінням не беруть до армії

Також ми повідомляли, а двокати пояснили на скільки законний порядок денний виписаний "на коліні"