Міноборони України внесло законопроєкт №10449, який оновлює підходи до мобілізації та військової підготовки.

Основні зміни включають:

Мобілізаційний вік. Пропонується змінити вікові рамки мобілізації з 25 до 60 років, при цьому передбачено відстрочку до досягнення мінімального віку.

Військова підготовка. Законопроєкт передбачає два типи підготовки:

Базова військова. Підготовка в університетах, що стартує з 2025 року.

Популярні новини зараз
Посилення мобілізації в Україні: як позбавлятимуть прав ухилянтів Українці намагаються зберегти своє майно перед законом про мобілізацію: що хочуть встигнути Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти
Показати ще

Базова військова. Служба, що замінить строкову службу. Ця програма відкрита для ненавчаючої молоді і триватиме 5 місяців у мирний час та 3 місяці під час воєнного стану.

Ці зміни мають на меті модернізувати систему підготовки та мобілізації відповідно до сучасних вимог та потреб.

Чоловік курить, фото: Getty Images
Чоловік курить, фото: Getty Images

У новому законопроєкті відбулися зміни щодо оцінки стану здоров'я призовників. Вони будуть класифікуватися як "придатні" або "непридатні" для служби, відмовившись від категорії "обмежено придатні".

Важливо, що цей законопроєкт ще чекає на підпис спікера та президента.

Мобілізація, фото з Instagram

Законопроєкт № 10449, що стосується мобілізації, активно просувається через український парламент. Після успішного голосування у першому читанні, народні депутати подали понад 4000 поправок до проекту.

Комітет, який відповідає за його розгляд, уже встиг розглянути 3518 з них і планує завершити цей процес до кінця поточного тижня.

За попередніми прогнозами, в квітні законопроєкт буде винесено на голосування в залі парламенту, а вже у травні він може набути чинності, вносячи значні зміни до процесу мобілізації та військової підготовки в країні.

Раніше повідомлялося на порталі Знай.ua командувач Сухопутних військ заступився за ТЦК: "Стало прийнятним ставитись як до ворогів і називати "людоловами"

Як раніше повідомляв портал Знай.ua, бійка та штовханина: мобілізація на ринку у Полтаві переросла у протест