Останніми днями українців все частіше лякають "жахливими" наслідками у разі прориву греблі Київської ГЕС. Активно почали засуджувати цей сценарій через активні ракетні атаки окупантів по інфраструктурі Запоріжжя. Саме тому в мережі вже кричать про захист столичних стратегічних об'єктів.

Цю ситуацію прокоментував начальник Київської міської військової адміністрації Сергій Попко.

Київська ГЕС, скріншот: YouTube
Київська ГЕС, скріншот: YouTube

За його словами, дослідження та висновки з цього питання надали і науковці НАН України. За їхніми розрахунками, прогноз характеру підтоплення зовсім не апокаліптичний.

"Відбудеться лише несуттєве підтоплення заплавних територій, наприклад, потенційно постраждають Русанівські та Воскресенські сади, Гідропарк, урочище Горбачиха та певні території", - каже голова Київської ГВА.

Популярні новини зараз
Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома
Показати ще

Попко додав, що окрім "Укргідроенерго" та НАН України це питання було опрацьоване і в Держагентстві водних ресурсів. Висновки ті самі, ідентичні.

Керівник ГВА закликав киян не вірити жодним ворожим фейкам, що Оболонський район Києва за 3 хвилини накриє 4-метрова хвиля, а ще за дві хвилини вода дістанеться Троєщини, а потім буде в центрі Києва.

Київська ГЕС, скріншот: YouTube
Київська ГЕС, скріншот: YouTube

"Це неправда. Це ворожа ІПСО. Спроби нас залякати та посіяти паніку", – запевнив він.

Крім того, Попко наголосив, що такі об'єкти критичної інфраструктури, як гребля ГЕС, знаходяться під пильною цілодобовою охороною поліції та військових. Вживаються всіх необхідних заходів безпеки прикриття від повітряних ударів та неможливості дій диверсійно-розвідувальних сил противника.

Також він нагадав, що 26 лютого 2022 року росіяни вже намагалися завдати ракетного удару по греблі. Тоді українська протиповітряна оборона збила ракету, що прямувала у бік дамби Київського водосховища у Вишгороді.

"Крім того, відповідними державними структурами та органами місцевого самоврядування відпрацьовано алгоритм дій у разі виникнення надзвичайної ситуації. Він був узгоджений штабом Оборони Києва та Київської області. Але ця інформація має гриф для службового користування", — підсумував Попко.

Нагадаємо, Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут.

Раніше повідомлялося, закінчення опалювального сезону: як житимуть регіони, що найбільш постраждали від обстрілів.

Також, Росія продовжить бити: що під прицілом терору окупантів.