На фоні оновлення законодавства України щодо мобілізаційних процедур, суттєві зміни торкнулися й категоризації військовозобов’язаних за ступенем придатності до військової служби.

Відповідно до нововведень, поняття "обмежено придатний" виводиться з ужитку, залишаючи лише дві категорії: "придатний" та "непридатний".

Новації не означають, що всі чоловіки, які раніше належали до категорії "обмежено придатних", будуть негайно направлені на виконання бойових завдань.

Мобілізація. Фото: скрін youtube
Мобілізація. Фото: скрін youtube

Натомість, мобілізація таких осіб передбачатиме ретельний аналіз з урахуванням їх професійних навичок, віку, військової спеціальності та загальної здатності до виконання певних обов’язків.

Популярні новини зараз
Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"
Показати ще

Особи, що відповідають зазначеним критеріям, можуть бути залучені до служби в логістичних, тилових підрозділах, адміністративних установах та навчальних закладах, а також в територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки.

При цьому їхня участь у діяльності підрозділів, що безпосередньо залучені до бойових дій, зокрема десантно-штурмових військ, флоту, морської піхоти та спеціальних підрозділів, не передбачається.

Мобілізація, скріншот: Youtube
Мобілізація, скріншот: Youtube

Законопроєкт також ставить за мету проведення медичного переогляду чоловіків протягом 9 місяців з моменту його вступу в дію для отримання нового статусу придатності.

Юрист Надія Шуляк роз’яснила, що критерії, за якими буде оцінюватися здатність осіб до служби, передбачають детальний розгляд їхнього фізичного стану та загального здоров’я.

Також нагадаємо, про 4 пункти, які мають знати всі чоловіки. Адже Міноборони України внесло законопроєкт №10449, який оновлює підходи до мобілізації та військової підготовки.