Японські фізіологи виявили, якщо батьки тривалий час перед зачаттям дитини дотримуютьсядієтиз низьким вмістом білка або високим вмістом жирів це може призвести до метаболічних розладів у дітей у дорослому віці.

Виявилося, що білок ATF7 відповідальний за включення та вимкнення генетичної програми.

Діти, скріншот: YouTube
Діти, скріншот: YouTube

Такого висновку дійшла команда японських фізіологів під керівництвом Кеїсуке Йошида та Шунсуке Ішії. Дослідники посадили одну групу самців мишей на нормальну дієту, іншу – на низькобілкову. Потім ці миші спарювалися з самками, у них з'явилися і виросли дитинчата. У мишей, батьків яких годували двома різними дієтами, вчені порівняли, які гени були включені та вимкнені. І виявили відмінності у сотнях генів клітин печінки, більшість з яких бере участь у метаболізмі холестерину.

Немовлята, скріншот: YouTube
Немовлята, скріншот: YouTube

Такий результат дав зрозуміти, що дієта самця миші впливає на здоров'я майбутніх дітей. Дослідники помітили, що епігенетичні зміни відбувалися ще за формування сперми самця. Наслідуючи цю логіку, команда знайшла гени в клітинах сперми людини, контрольовані ATF7, включаючи відповідальні за метаболізм жиру в печінці та продукцію холестерину.

Популярні новини зараз
Сім'ї отримають по 5000 гривень: хто у списку Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться
Показати ще

На основі цієї моделі дослідники розглянули для організму людини можливість передбачити метаболічні зміни у наступного покоління, вимірюючи епігенетичні зміни різних генів у клітинах сперми батька.

Корисні продукти, скріншот: YouTube
Корисні продукти, скріншот: YouTube

Нагадаємо, що вчені вигадали, як людям доживати до 120 років: потрібно дотримуватися цієї дієти.

Раніше ми повідомляли, які продукти впливають на чоловіків та жінок по-різному – катастрофа була близькою.