Асортимент свіжих овочів та фруктів на українських ринках перестав дивувати будь-кого, як і надзвичайно рання весна. І хоча ціни на найпопулярніші овочі кусаються, проте, як же хочеться після зими спробувати їх хоч одним зубком. Але слід пам'ятати, що перші весняні дари сповнені шкідливих для організму хімікатів.

Фахівці стверджують, що одноразове вживання продуктів із високим вмістом нітратів не завдасть суттєвої шкоди організму. Однак регулярне вживання таких продуктів може призвести до перенасичення токсинами організму. Частина нітратів виводиться з організму, а інша частина перетворюється на шкідливі хімічні сполуки (нітрати перетворюються на нітрити), що може призвести до погіршення насичення клітин киснем, серйозних збоїв в обміні речовин, послаблення імунітету, дестабілізації нервової системи, зниження рівня вітамінів, що надходять в організм, а також проблемам із травною, серцево-судинною та дихальною системами. Крім того, у результаті утворюються нітрозаміни, які є найсильнішими канцерогенами.

Найменшу кількість (до 150 мг/кг) містять помідори, солодкий перець, картопля, пізня морква, горох, часник та цибуля. Середня кількість (до 700 мг/кг) спостерігається у огірків, кабачків, гарбуза, ранньої моркви, осінньої цвітної капусти, патисонів, пізньої білокачанної капусти, щавлю, зеленої цибулі, цибулі-порею та кореня петрушки. Високий вміст (до 1500 мг/кг) виявляється в столових буряках, броколі, ранній білокачанній та цвітній капусті, кольрабі, корені селери, хріні, ріпі, редьці (вирощеній у відкритому грунті), зеленій цибулі та ревені.

Нітрати в ранніх овочах. Фото youtube

Максимальний вміст нітратів (до 4000 мг/кг) можна виявити в листовому буряку, шпинаті, редисі, кропі, салаті, селері, пекінській капусті та зелені петрушки.

Популярні новини зараз
Дощі, грози і навіть заморозки: шашлик на Великдень доведеться відкласти, синоптики попередили про негоду Гороскоп на травень-2024 для всіх знаків Зодіаку: звільнення Тільців, витрати Стрільців та полегшення Водоліїв Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією
Показати ще

Існує кілька народних способів визначення шкідливих овочів та фруктів:
- однакові розміри овочів;
- відсутність солодкого смаку у баштанних та наявність недозрілого насіння;
- білі та жорсткі прожилки в томатах, світла м'якоть;
- рихлість та пожовтіння огірків, жовті плями на шкірці;
- велика і світла морква з білими серцевинками;
- темна або надто соковито-зелена зелень із довгими стеблами;
- тендітне листя салату, коричневі кінчики;
- темний колір та розтріскування кочанів капусти, чорні плями та крапки;
- прісний смак груш та яблук;

- ягоди винограду дуже великі;
- картопля пухка, а за відсутності нітратів хрумтить від натискання нігтем;
- буряк із закрученими хвостиками.

Методи позбавлення овочів від нітратів:
​​- Чищення та видалення шкірки, хвостиків і т.д.
- вимочування овочів та листових овочів у воді.
- варіння та злив першого бульйону.
- заквашування, засолювання, консервування.
- смаження, гасіння, приготування на пару.
- прийом аскорбінової кислоти перед вживанням нітратних овочів.

Як позбутися нітратів. Фото youtube

Раніше повідомлялося, що Помідори, печериці та молода капуста – дорога розкіш: нові ціни залишать із порожнім шлунком

Також, Знай.ua писав що В українські магазини завезли отруйний болгарський перець: викликає судоми та псує зір