Рішення про зниження граничного призовного віку до 20 років негативно вплинуло б на демографічну ситуацію в країні. Так вважає заступник директора Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М. В. Птухи НАН України Олександр Гладун.

Після нещодавного інтерв’ю з керівником благодійного фонду «Повернись живим» Тарасом Чмутом, у якому він заявив, що мобілізація має починатися з 20 років, цю думку підхопили й інші експерти.

Але якщо так станеться, не буде кому народжувати дітей.

"Для демографії війна – це взагалі погано. В будь-якому разі, гинуть всі вікові групи. В 2001 році у нас була найнижча народжуваність в історії України. Якщо взяти 2001 рік плюс-мінус 5 років, тобто це 10 років, то цей контингент найменший за чисельністю у віковій структурі. Тому смертність буде впливати і на цю вікову групу, і вона ще зменшиться", – заявив Гладун в ефірі телемарафону.

За його інформацією, сьогодні українські жінки народжують переважно у віці 27-28 років. При цьому чоловіки, які стають батьками, на кілька років старші.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись Зміни у тарифах: мобільний оператор Lifecell зробив важливе оголошення В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар"
Показати ще

Чоловіки віком від 18 до 30 років — це представники найменш численного покоління за всю історію незалежної України. І якраз вони перебувають у репродуктивному віці.

На переконання експерта, остаточне рішення має бути за Міністерством оборони, бо потреби армії все ж таки мають бути враховані.

"Але з іншого боку, якщо нема кому воювати, то що робити? Тому що ми бачимо, як на окупованих територіях росіяни видають свої паспорти, призивають у свою армію і змушують наших же громадян воювати проти українців.

Тому я думаю, що в цьому випадку повинно вирішувати Міністерство оборони з огляду на потреби, які в них є. Інакше просто держави не буде", – зазначив Гладун.

мобілізація, фото з інтернету
мобілізація, фото з інтернету

Нагадаємо, що Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки

Раніше ми розповідали про Новий закон про мобілізацію: міністр розповів, як зміняться дії поліції