Віце-прем'єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанишина заявила, що облік у ТЦК не означає "автоматичну мобілізацію на фронт". Рішення України поновлення даних спрямоване на визначення потенціалу мобілізації, пояснила віце-прем'єр.

Також вона заявила, що Україна не примусово повертатиме чоловіків призовного віку з-за кордону.

Про це розповіла Ольга Стефанишина, коментуючи питання щодо припинення надання консульських послуг за кордоном.

Ольга Стефанишина, скрін з відео
Ольга Стефанишина, скрін з відео

Вона запевнила, що надання своїх даних територіальним центрам комплектування та соціальної підтримки не означає автоматичної мобілізації на фронт.

Популярні новини зараз
Наступного місяця пенсія може не прийти – хто з пенсіонерів ризикує залишитися з пустим гаманцем Газовики проводять заміну лічильників: скільки доведеться заплатити й чи можна відмовитись Українців ловитимуть посеред вулиці — ТЦК отримали нові повноваження по перевірці документів Доведеться заплатити штраф "за заначку": коли доведеться віддати 20% суми
Показати ще

"Україна ухвалила закон про мобілізацію і ми маємо розуміти, в якому обсязі ми можемо замінювати хлопців на фронті. Йдеться про потенціал мобілізації - облік та інформацію. І це першочергова мета нашого рішення", - заявила віце-прем'єр.

Українські чоловіки у Польщі, скріншот: Telegram
Українські чоловіки у Польщі, скріншот: Telegram

Ольга Стефанишина повідомила, що у травні Україну відвідає єврокомісар з питань внутрішніх справ та міграції Ілві Йоханссон для обговорення з українською владою питання подальшого юридичного статусу українців за кордоном, адже чинний механізм тимчасового захисту в ЄС діятиме до березня 2025 року.

"Тому обмежень та примусового повернення громадян України будь-якої статі чи віку до країни, яка воює, не буде. Але у питаннях війни немає приємних рішень і давайте не забувати, що війна триває і ми маємо її виграти", - наголосила Стефанишина.

Військовий облік чоловіків вестиме за кордоном

23 квітня міністерство закордонних справ України вирішило припинити надання в українських дипломатичних установах послуг чоловікам, які за віком підпадають під дію закону про мобілізацію. Наступного дня уряд України оприлюднив правила, згідно з якими паспорти чоловікам призовного віку можуть оформлятися лише всередині України, а не в іноземних дипломатичних установах.

Це означає, що чоловіки віком від 18 до 59 років, які мешкають за кордоном, не зможуть продовжити паспорти, термін дії яких спливає, або отримати нові.

Візит до ТЦК, фото: Facebook
Візит до ТЦК, фото: Facebook

В уряді кажуть, що доступ до консульських послуг згодом отримають тільки чоловіки з дійсними військово-обліковими документами, які оновили свої дані в ТЦК. Однак поки що механізму передачі такої інформації для українців за кордоном ще не розробили.

Нагадаємо, похмілля врятувало? Українець не з'явився до ТЦК через те, що "насинячився", але у в'язницю його не посадили.

Раніше повідомлялося, новий закон про мобілізацію: чи позбавлять українців житла за неявку на порядку денному.

Також, запитай у дружини чи мами: які документи потрібні українським чоловікам для оновлення даних у ТЦК.