Практика судів щодо мобілізації та виконання військового обов'язку може стати закритою для громадськості. Ухвалення законопроекту №7033-д, який передбачає закриття в Єдиному державному реєстрі судових рішень окремих відомостей щодо мобілізації та військового обліку, рекомендував Комітет Верховної Ради з питань правової політики.

На думку авторів законопроекту, ця інформація є дуже «чутливою в умовах війни». Член Комітету та народний депутат Роман Бабій зауважив, що вже є позитивний висновок комітету з приводу цього законопроекту. Однак, враховуючи прийняття Верховною Радою законопроекту про мобілізацію, законопроект №7033-д потребує перегляду. Тепер, на додачу до мобілізації, пропонується закривати інформацію щодо судових рішень, пов'язаних з санкціями за невиконання військового обов'язку.

Повістки. Мобілізація. Фото скріншот з Youtube
Повістки. Мобілізація. Фото скріншот з Youtube

У висновку Комітету зазначено, що у контексті підготовки до другого читання законопроекту №7033-д, члени Комітету вважають за необхідне застосування статті 116 Регламенту в частині положень, пов'язаних зі змінами, внесеними до законодавства Законом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку», який набуде чинності 18 травня 2024 року.

Отже, широкий загал може бути позбавлений можливості отримати доступ до судових рішень, які стосуються військових питань, включаючи мобілізацію.

Популярні новини зараз
Ви подивитесь на лічильники і не повірите очам: як прибрати кілька кубів до кінця місяця без порушень Юність стукає у двері? Оновлені мотоцикли "Ява" знову продаються в Україні, одразу 6 моделей "Працював усе життя, а користі - нуль": чи можуть українські пенсіонери продати свій стаж Пенсіонерам надають ще один вид пільг: що треба знати
Показати ще

Підтримка ідеї законопроекту з боку органів судової влади свідчить про те, що вони сприймають це як необхідний захід у забезпеченні конфіденційності та безпеки військових процесів. Проте, це також може породити обговорення про прозорість та доступність інформації в судовій системі.

Нагадаємо, З лікуванням контузії – біда: з медициною у ЗСУ є проблеми і ось чому

Раніше ми повідомляли, що Можна і без ТЦК: у Польщі формують підрозділи з українців, аби відправити на фронт