Аналітики з R&D центру YouControl розібралися з доходами наших народних депутатів за останні кілька років, і виявилося, що деякі з них кишені значно зросли минулого року. Серед усіх депутатів 9-го скликання Верховної Ради, 298 осіб змогли заробити більше, ніж у 2022 році.

Виходить, що наші депутати дедалі більше заробляють. За 2023 середня річна зарплата нардепа зросла на 36%, що чимало.

Загальний прибуток нардепів / фото: YouControl
Загальний прибуток нардепів / фото: YouControl

Наразі в парламенті цифра депутатів 401 особа, а загальний дохід усіх чинних депутатів, чиї декларації були оприлюднені, становив понад 7 мільярдів гривень.

Цікаво, як ці доходи розподілилися за політичними партіями? Ось так:

Популярні новини зараз
Забули чек у магазині - потрапили до рук шахраїв: як працює нова схема Продаж квартири зажене у мінус: нові податки на нерухомість з’їдять весь прибуток Асфальт буде плавитись під ногами: в Україну знову повернеться спекотна погода Олена Бюн розповіла, хто насправді замовив убивство Ірини Фаріон
Показати ще
  • 42% від загальної суми отримали депутати "Європейської Солідарності",
  • 18% – "Слуги народу",
  • 12% – "Партії За майбутнє",
  • а решта 28% дісталися іншим фракціям та незалежним депутатам.

Ірина Кормишкіна із "Слуги Народу" задекларувала вражаючі 123,5 мільйона гривень доходу у 2023 році. Варто зазначити, що основну частину доходу заробив її чоловік Юрій Кормишкін.

Ще один нардеп, Олександр Сова, заявив про доход у 58,4 мільйона гривень. Більша частина цієї суми отримала його дружина Людмила за свою підприємницьку діяльність. За останній рік їхній сімейний прибуток скоротився на 7,6 мільйона гривень порівняно з 2022 роком.

Найбільші прибутки нардепів / фото: YouControl
Найбільші прибутки нардепів / фото: YouControl

Жан Беленюк, знайомий нам не лише як депутат, а й як олімпійський чемпіон, оголосив про свій доход у понад 36 мільйонів гривень у 2023 році. Це збільшення у 18 разів у порівнянні з попереднім роком, і в основному він заробив на погашенні облігацій державних позик.

Вражаюче зростання доходів також відзначається у Єлизавети Юсько та Олександра Бакумова. Подарунки від дочки принесли Юськові 6,6 мільйона гривень, а Бакумов отримав 11,7 мільйона гривень за погашення військових облігацій.

Дохід Андрія Пузійчука з фракції "Батьківщина" зріс більш ніж у 200 разів внаслідок отримання доходу його дружини. Сукупний дохід члена цієї ж фракції Олега Мейдича становив 45,8 мільйона гривень, збільшившись на 64% порівняно з 2022 роком.

Верховна Рада
Верховна Рада

"Порівняно з 2022 роком найбільше зростання доходів у 1245% зафіксовано у вищезгаданого Віктора Мяліка від відчуження нерухомого майна", – зазначають аналітики.

З іншого боку, не всі депутати можуть похвалитися такими вражаючими цифрами.

Сергій Євтушко з тієї ж фракції заробив лише 696 тисяч гривень, причому практично весь його дохід припав на оклад. Цей випадок не єдиний: Дарина Володіна, Сергій Демченко та Наталія Локтіонова також мають одні з найнижчих доходів серед членів "Батьківщини".

Нагадаємо, у країнська чемпіонка з веслування "перевзулася" з патріотки до зрадниці: "Вам від Росії ще так прилетить"

Раніше ми писали про те, що депутати прогулюють засідання в Раді, тому що "не до вподоби": у кого з них у журналі "двійка"