Супербактерії, які стають все більш стійкими до ліків, можуть знищити мільйони людей. Лікарка з Великої Британії Саллі Девіс наголошує, що ця загроза може мати набагато серйозніші наслідки, ніж навіть пандемія Covid-19.

Професорка попереджає: якщо не вжити негайних заходів, невразливість бактерій до ліків та антибіотиків може перетворити найпростіші інфекції на смертельні віруси.

Віруси та бактерії. Фото з відкритих джерел

"Пандемія Covid-19 матиме незначний вигляд порівняно з тим, із чим стикається людство через зростання кількості супербактерій, стійких до нинішніх ліків"– каже Девіс.

Саллі Девіс, яка на даний момент виступає в ролі спеціального посланця Великої Британії з питань стійкості до протимікробних препаратів, пережила власну трагедію. Два роки тому вона втратила свою хрещеницю через інфекцію, яку було неможливо вилікувати.

Популярні новини зараз
Дадуть лише тиждень: кому необхідно повторно оновити облікові дані "ПриватБанк" відбере в українців безкоштовну послугу, яку любили усі Комунальники зробили попередження для всіх, хто має лічильники: переплати не уникнути Продаж квартири зажене у мінус: нові податки на нерухомість з’їдять весь прибуток
Показати ще

За її словами, стійкі інфекції вже стають новою "пандемією", що вимагає негайних дій та глобальної уваги. За статистикою, щорічно вони забирають життя щонайменше 1,2 мільйонів осіб. І зараз це навіть важливіше за зміни клімату.

"Нам доведеться перейти до ізоляції людей, які не піддаються лікуванню, щоб не заразити їхні сім’ї та спільноти. Тож це справді катастрофічна картина" – сказала Девіс.

лікарі
лікарі

СПП — це абревіатура, що стоїть за найновішою загрозою для громадського здоров'я. Вона означає, що деякі інфекції, спричинені бактеріями, вірусами, грибками та паразитами, більше не можна лікувати за допомогою наявних ліків. Вплив ліків надає можливість збудникам розвинути здатність чинити опір їм, а надмірне вживання таких ліків, як антибіотики, прискорює цей процес.

Експерти попереджають, що широке поширення резистентності зробило більшу частину сучасної медицини надто ризикованою. Це вплине на методи лікування, включно з кесаревим розтином, онкологічними втручаннями та трансплантацією органів.

Раніше ми розповідали, що Вода в Україні стає небезпечною для пиття: вже стає загрозою для здоров'я

Нагадаємо, 30% продуктів в Україні є небезпечними: дослідження виявили шокуючі дані