Працівник ТЦК, поліцейський чи прикордонник можуть попросити чоловіка пред'являти військово-обліковий документ. З 18 травня чоловіки мають носити із собою військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного. Якщо цього документа не буде із собою, можуть виписати повістку.

Усі нюанси з цих питань вирішив пояснити український адвокат Роман Симутін у новому відео для свого YouTube-каналу.

Спілкування з ТЦК, скріншот: Facebook
Спілкування з ТЦК, скріншот: Facebook

"Відповідальність за відсутність військово-облікового документа. Перша ситуація — відповідно до частини 6 статті 22 Закону про мобілізаційну підготовку та мобілізацію встановлюється обов'язок для всіх громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років мати при собі військово-обліковий документ подавати його за на вимогу уповноваженого представника ТЦК або поліцейського. Відсутність із собою або відмова пред'явити військово-обліковий документ буде прямим порушенням вимог частини 6 статті 22 згаданого Закону, що є наслідком залучення до адмінвідповідальності за частиною 2 статті 210-1 Кодексу про адмінправопорушення мобілізаційну підготовку та мобілізацію, вчинене в особливий період. Тобто штраф від 17 000 грн до 25 500 грн", - сказав він.

Популярні новини зараз
Пенсія зросте і без індексації: стареньким пообіцяли доплачувати майже 1000 грн Дадуть лише тиждень: кому необхідно повторно оновити облікові дані Забули чек у магазині - потрапили до рук шахраїв: як працює нова схема Після ТЦК біжіть у банк: фінустанови вимагають оновлення даних
Показати ще

Також, за його словами, є інша ситуація.

"Якщо поліцейський виявить, що громадянину раніше вручався повістка, але той не з'явився до ТЦК або встановить інше порушення правил військового обліку, то він матиме право затримати та доставити таку особу до ТЦК, де керівник виносить стосовно цієї особи постанову про залучення за статтею 210 або 210-1 Кодексу про адмінправопорушення Ви повинні пам'ятати — поліцейський може лише виявити порушення, а рішення про винесення ухвали та накладення штрафу приймає виключно голова ТЦК відповідно до вимог частини 2 статті 235 Кодексу про адмінправопорушення", — додав він.

Спілкування з ТЦК, скріншот: YouTube
Спілкування з ТЦК, скріншот: YouTube

Після 18 травня, якщо у громадянина під час перевірки буде виявлено відсутність військово-облікового документа, у ТЦК виникає формальне право на складання постанови та накладення штрафу у розмірі до 25 500 грн.

Нагадаємо, чи можна "легально" відмовитися від проходження ВЛК - юрист розкрив у чомусь "підступ".

Раніше повідомлялося, залишать останню сорочку: які речі не вилучатимуть у ухилістів-боржників.

Також, заборонено, але доведеться? Чи за кордоном виписуватимуть українцям повістки.