Вчені висловлюють стурбованість можливими побічними ефектами ін'єкційних препаратів для лікування діабету та ожиріння.

Виявилося, що ліки GLP-1 можуть викликати рідкісне захворювання – параліч шлунка або гастропарез. Нове дослідження показало підвищений ризик розвитку гастропарезу у пацієнтів, які приймають ці препарати, порівняно з тими, хто їх не застосовує. Про це повідомляє CNN.

Спорт, схуднення, фото: Знай.ua
Спорт, схуднення, фото: Знай.ua

Гастропарез – патологічний стан, у якому шлунок неспроможна належним чином виводити з організму їжу.

Він може призводити до нудоти, блювання і потребувати медичного втручання. Препарати на кшталт популярних Оземпіка та Віга уповільнюють стілець шлунка, щоб послабити почуття голоду та сприяти схуднення. Однак саме ця дія іноді і спричиняє розвиток гастропарезу, особливо у людей зі схильністю до шлунково-кишкових розладів.

Популярні новини зараз
Закінчення війни вже близько – старець Діонісій обнадіяв українців пророцтвом «Замкнуте коло»: шаманка розповіла, що буде з мобілізацією і чи захистить бронь 21 грн на день, а на місяць – майже 600 грн: "Київстар" приголомшив "грабіжницькими" умовами Пенсіонерам підвищили ще одну надбавку: хто отримає на 300 гривень більше
Показати ще

Останнім часом Оземпік набув великої популярності, зокрема через невідповідне його застосування для схуднення. Спочатку схвалений для лікування цукрового діабету 2 типу його активний компонент семаглутиду виявився ефективним для істотного зниження ваги. Подібну долю спіткало і Вігу.

Наслідки схуднення
Наслідки схуднення

Це призвело до різкого зростання попиту, адже численні знаменитості та соцмережі активно рекламували його переваги для схуднення, популярність препаратів відчувається і в Україні.

У деяких регіонах склався дефіцит препарату, що вкрай негативно позначилося на здоров'ї діабетиків, які потребували його.

Нагадаємо, старіння і навіть рани: недолік якого вітаміну зруйнує вашу зовнішність

Як повідомляв "Знай.ua", магнітні бурі б'ють нестерпно: що потрібно обов'язково робити метеозалежним, поради лікаря

Знай.ua писав, "я 34 роки хворіла, не знаючи чому": через лікарську помилку десятки тисяч людей стали жертвами страшного вірусу