Відповідно до законодавства, в Україні поліція разом із представниками ТЦК та СП беруть участь у повідомленні військовозобов'язаних, перевіряють документи. Проте представники поліції не вручають повістки.

Про це українським журналістам розповів представник Національної поліції Іван Виговський.

Він уточнив, що поліція виконує лише свої обов'язки, закріплені за нею у ч. 3 ст. 38 закону України "Про військовий обов'язок та військову службу" в частині доставки до ТЦК та СП військовозобов'язаних за зверненням самого ТЦК.

Спілкування з ТЦК та поліцією, фото: Facebook
Спілкування з ТЦК та поліцією, фото: Facebook

"Щодо повноважень, яких раніше не було у поліції… – участь у здійсненні заходів щодо оповіщення військовозобов'язаних та резервістів спільно з представниками ТЦК та СП", – пояснив голова Нацполіції.

Популярні новини зараз
Українцям роздадуть шалені гроші: хто може отримати Зірки зійшлися: цим знакам Зодіаку червень принесе здійснення найзаповітніших мрій Заженуть у борги, а ви й знати не будете: клієнти Ощадбанку скаржаться на списання коштів Для власників квартир приготували новий тарифний "сюрприз": яка послуга дорожчає
Показати ще

Виговський наголосив, що поліцейські безпосередньо не вручають повістки до ТЦК та СП – це не передбачено законом.

"Перевірка військово-облікових документів спрямована на дотримання військовозобов'язаних законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію", - пояснив голова Нацполіції компетенцію правоохоронців з перевірки документів.

За його словами, поліцейські мають право перевіряти документи у всіх осіб чоловічої статі віком від 18 до 60 років, незалежно від підстав, визначених законом України "Про Національну поліцію".

"Поліція у цьому випадку працює за зверненнями ТЦК та СП (частина третя статті 38 закону України «Про військовий обов'язок та військову службу»). У цих зверненнях міститься інформація про особу, зокрема П.І.Б., дату народження, адресу задекларованого (зареєстрованого) місця проживання, а у разі наявності вказується також інформація про місце роботи, номери мобільних телефонів тощо", - зазначив Виговський.

Нагадаємо, посилення мобілізації: де можуть зупиняти і які документи перевірятимуть.

Раніше повідомлялося, що українці можуть не збирати папку хвороб для проходження ВЛК - чому це не допоможе.

Також, чи можуть працівники ТЦК примусово забирати чоловіків з вулиці на перевірку: адвокат здивував відповіддю.